Сарајево би да задржи стране судије до уласка у ЕУ

Вељко Зељковић
Сарајево би да задржи стране судије до уласка у ЕУ

САРАЈЕВО - Све политичке странке које партиципирају у власти на нивоу БиХ, мање-више су за одлазак иностраних судија из Уставног суда БиХ, али се копља ломе око тога када би они требало и да оду, у некој блиској будућности или тек када се БиХ нађе пред вратима ЕУ.

Каже ово за “Глас Српске” министар правде Републике Српске Милош Букејловић, наводећи како је став Српске јасан, да то мора бити у најкраћем могућем року.

- Када је ријеч о закону о Уставном суду БиХ усагласили смо који би то однос домаћих судија требало да буде те је једино спорно остало питање у вези са иностраним судијама, у ком року би они требали отићи, односно који би то био прелазни рок, након ког би се у ову институцију бирале искључиво домаће судије. Подсјетио бих да су законски, односно уставни основи за њихов одлазак били већ након првих пет година од њиховог првог именовања у ову правосудну институцију. То значи да већ 20 и кусур година имамо правни основ за доношење овог закона - истакао је Букејловић.

Министар спољних послова БиХ Елмедин Конаковић каже да је за одлазак иностраних судија, али и да би то требало урадити тек када се БиХ нађе пред вратима Европске уније.

- Уколико би се то догодило прије, то би дестабилизовало домаћи правосудни систем. Разговарамо у вези са тим и чини ми се да све иде у много бољем правцу. Тајминг нам је до 30/31. овог мјесеца. Али ђаво је у детаљима. Сада морамо расправљати о детаљима и вријеме је да се они пеглају. Морамо правити компромисе како би дошли до рјешења који су круцијални за БиХ. Још увијек има ината са обје стране и тема о којима се не слажемо, али треба разговарати - поручио је Конаковић.

Министар правде у Савјету министара Давор Буноза каже да би БиХ требало да уђе у Европску унију без иностраних судија у Уставном суду, наводећи да незванична статистика говори да више од 99,1 одсто одлука у овој правосудној институцији доносе домаће судије, а само 0,9 одсто одлука се доноси са међународним судијама, које су “по правилу тешке”.

Говорећи о овом закону Буноза каже и да је проширена радна група која ради на његовој припреми и изради, те да су на три досадашња састанка поприлично приближени међусобни ставови, али да и даље постоје различита мишљења када је ријеч о кључним стварима, као што је поменути статус међународних судија.

- Желим чути и струку и колеге из парламента, јер је битно да имамо закон који ће проћи у парламентарној процедури и којим ће БиХ напредовати, а за то морамо имати консензус у Савјету министара и из тих разлога нисмо завршили нацрт тог закона - појаснио је Буноза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана