Сарацин: ЕУ ће бити неозбиљна ако се не прошири на западни Балкан

Срна
Сарацин: ЕУ ће бити неозбиљна ако се не прошири на западни Балкан

БЕОГРАД - Специјални изасланик њемачке Владе за земље западног Балкана Мануел Сарацин рекао је данас да је европска обавеза да Србију и остале земље западног Балкана доведе у Европу „срцем и душом“.

Сарацин је истакао да ће бити пропаст ЕУ ако у региону западног Балкана не буде успјешна са политиком проширења, реформи, трансформације и демократије, додајући да Европу у том случају нико на глобалном нивоу неће доживљавати озбиљно.

-Успјех и интеграција овог региона без Србије ће бити тешка и европска обавеза је да заједно овај регион доведе у Европу. Србија има подршку Њемачке и треба да буде чланица ЕУ, јер би све друго био неуспјех ЕУ и могу рећи мог мандата - рекао је Сарацин за Телевизију „Прва“.

Упитан шта би могла да буде нова арматура разговора у дијалогу Београда и Приштине и да ли је то модел „двије Њемачке“, он је одговорио да је срећан ако добри дијелови историје његове земље могу да се искористе за напредак и помирење.

-Ми смо правили и грешке и желимо да Србија и Косово уче из наших добрих искустава, али и из грешака. Ситација у овом случају је другачија него у Њемачкој - рекао је Сарацин.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана