Самовоља Лагумџије и Суљагића прелила чашу

Вељко Зељковић
Самовоља Лагумџије и Суљагића прелила чашу

САРАЈЕВО - Предсједник Високог судског тужилачког савјета (ВСТС) БиХ Халил Лагумџија и директор Секретаријата овог правосудног тијела Адмир Суљагић приватизовали су ово тијело, претворили га у институцију једног, односно два човјека, спроводећи ускостраначку политику и на све начине онемогућавајући нормалан рад осталим члановима ВСТС-а.

Истакао је ово извор “Глас Српске” ком су позната сва дешавања у овој правосудној институцији, а коментаришући и објашњавајући јучерашњу оставку Биљане Симеуновић на мјесто потпредсједника ВСТС-а.

- Мислим да јој је све дозлогрдило, о чему свједоче и изјаве њених колега, које су је подржале. Откако је Лагумџија на челу ове институције, он свјесно, заједно са Суљагићем, опструише рад осталих чланова заобилазећи законе и предвиђене процедуре, али и мишљења и ставове осталих чланова савјета. Мислим да јој је прекипјело након писма које је Лагумџија, а мимо знања осталих чланова ВСТС-а, послао на адресу ОХР-а, жалећи се на усвајање Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о ВСТС-у у првом читању. Мислим да јој је то била посљедња кап, јер је и то било отворено показивање самовоље Лагумџије и ниподаштавање ове институције и осталих чланова овог тијела. Шта је он уопште тражио од Кристијана Шмита, да ли да наметне закон какав прижељкује и друштво које он представља - наводи наш извор додајући како се тој самовољи коначно мора стати у крај.

Како каже, да је овај посљедњи потез Лагумџије, писање писма Шмиту, вјероватно био само додатни окидач за оставку Симеуновићеве, може се закључити и из изјава члана ВСТС-а Давора Мартиновића који се запитао у чије име је предсједник ВСТС-а писао ОХР-у и разговарао са Шмитом, да ли у своје лично или у име ове правосудне институције.

- Мартиновић се запитао ли је ВСТС правосудна институција у којој се само сједи или се ради у некој обавјештајној служби. Он сматра и да, ако је Лагумџија у том писму заступао ВСТС, морао је да пита и остале чланове да ли су сагласни с тим. Он то, колико ми је познато, није урадио - наводи извор “Гласа Српске”.

Симеуновићева, која је из реда српског народа, оставку је јуче поднијела писаним путем, објашњавајући да то чини јер није у могућности да обавља послове потпредсједника ВСТС-а. Како је појаснила, на тај корак се одлучила јер јој је њен нормалан рад онемогућавао Суљагић, а подржавао га је Лагумџија. Поручила је и да има довољно стажа у правосуђу и личног интегритета да не пристаје да буде послушни службеник или пројектно особље Секретаријата, односно директора.

Овај њен чин јуче су подржали и поменути Мартиновић, који је тим поводом истакао да му је драго што је она јавно проговорила и рекла “попу поп, бобу боб”, поручујући да ВСТС не може и не смије бити институција једног лица. Слично мишљење изнио је и његов колега Санин Богунић, поручујући како је рад ВСТС-а препуштен људима који за то нису компетентни, отворено критикујући Лагумџију.

До закључења овог броја “Гласа” нисмо успјели добити коментар Симеуновићеве, чија ће оставка сигурно у наредним данима бити предмет многобројних расправа о томе у шта се ВСТС претворио откако му предсједава Халил Лагумџија и њиме “управља” Адмир Суљагић.

Прозвана страна

На упућене прозивке огласио се и предсједник ВСТС-а Халил Лагумџија, наводећи како је изненађен оставком Симеуновићеве, те да му је жао што се то десило. Рекао је и да се никада није покушавао било коме наметнути као шеф или сугерисати доношење одлука. На крају је поручио и како је против јуче усвојеног Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о ВСТС-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана