Само самовоља поништава изборе

Ведрана Кулага Симић
Само самовоља поништава изборе

БАЊАЛУКА - Постизборни заплет ситуације, првенствено због наредби за поновно бројање гласова за ниво предсједника и потпредсједнике Републике Српске, уз све чешће помињање могућности новог гласања, пријети да отвори својеврсну Пандорину кутију јер на многа питања ни у Уставу ни законима нема одговора.

По одлукама Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ у сарајевској дворани “Зетра” у току је поновно бројање гласова, између осталог, са више од 2.000 бирачких мјеста у Српској за предсједника и потпредсједнике, гдје је највећа борба и на изборима вођена између Милорада Додика, као кандидата СНСД-а иза којег су стале и друге странке владајуће коалиције, и Јелене Тривић из ПДП-а која је имала подршку и опозиционог СДС-а.

И док представници опозиције у Српској готово од изборне ноћи траже да ЦИК поништи изборе за предсједника Републике, правници и стручњаци за уставно право за “Глас” подвлаче да су се у СДС-у и ПДП-у овај пут упустили у опасне воде. Професор уставног права Радомир Лукић тврди да није могуће поништити изборе на свим бирачким мјестима од Новог Града до Требиња, иако предсједник ЦИК-а Суад Арнаутовић каже да ће размотрити питање могућности поништења избора у Српској те да ће видјети шта закон нуди.

- Избори не могу бити поништени јер је, по Изборном закону БиХ, могуће поновљено гласање на одређеним бирачким местима - нагласио је Лукић.

Објашњава и да у Изборном закону нема изричито одређених критеријума за поништавање избора на одређеном мјесту.

- Нема поништавања целих избора, има поновних избора на местима где је дошло до повреде. Не могу у свим изборним јединицама бити поништени избори - истакао је Лукић.

Осврнуо се и на приче да је овај изборни процес контаминиран.

- То су све политички термини, правници то не познају. Све док неко не понуди озбиљан доказ да је било повреда изборних правила које би могле да утичу на исход гласања, нема понављања. То морају бити озбиљне повреде које анулирају резултат гласања. Нема услова да се то догоди, осим самовоље ЦИК-а или притисака странаца да елиминишу Додика. Ако се то, не дај боже, деси, органи Српске не смеју да то прихвате јер, ако једном прихватите то самовољно поништавање избора, прихватили сте све будуће такве радње - каже Лукић.

За њега су, додаје, питања хоће ли нечега бити или неће сувишна. Истиче да не треба отварати теме као што је ко би у случају, ако би ипак поништили изборе, обављао дужност предсједника Српске те како би биле конституисане влада и НСРС, односно да ли би и ко наставио у техничком мандату.

- Органи РС не би требало да прихвате никакав покушај понављања избора јер су сви, баш као и ови, били потпуно регуларни. Ово друго је нагађање и као правник не могу мислити о томе јер нема услова да буду поништени. То је самовоља и кривично дело ако би то ЦИК урадио - сматра Лукић.

Ако нема предсједника, онда нема ни потпредсједника који могу да замијене предсједника.

- Наш Устав не регулише једно такво питање на изричит начин ко би могао да врши те послове. То је суманута ситуација - каже Лукић који сматра да ово све раде странци из чистог хира да извитопере изборну вољу бирача.

Правник Витомир Поповић каже да има више сценарија који могу изазвати дубоку кризу с циљем дестабилизације Републике Српске.

- Без предсједника Републике нема мандатара за састав Владе, нема ништа. Опозиција не ради у корист Српске, већ урушава стабилне институције, а на то нема право. Не могу на силу у Владу - казао је Поповић и упитао да ли опозиција зна ишта о праву.

Рокови

Коначни и потврђени резултати општих избора, по утврђеном редослиједу активности, морају бити објављени најкасније до 1. новембра. До тада мора да бити завршено контролно бројање и одговорено по приговорима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана