Само пет општина без кредита

Драгана Орловић
Само пет општина без кредита

БАЊАЛУКА - Задуженост општина и градова у Републици Српској на крају маја ове године износила је 359,1 милион марака, што је за 31,4 милиона марака више у односу на исти период прошле године.

Потврђено је ово "Гласу Српске" у Министарству финансија РС.

Од укупно 64 локалне заједнице у Републици Српској, њих само пет, како показују најновије евиденције овог министарства, могу се похвалити да су без кредита.

- Јединице локалне самоуправе које немају директних кредитних задужења су Челинац, Петровац/Дринић, Источни Дрвар, Источни Мостар и Рудо - навели су у Министарству финансија РС.

Начелница Источног Дрвара Милка Иванковић каже да су се на разне начине борили да би властитим средствима успјели да се финансирају.

Успјели су, како каже, прибавити и неколико пројеката за развој локалне заједнице, што им је у великој мјери олакшало нормално функционисање.

- Међутим, ова пандемија на нас се у великој мјери негативно одразила. Ту су и присутне потешкоће са приходима од јавног предузећа "Шуме РС", који знају каснити и до годину и по, због чега не можемо гарантовати да у идућем периоду нећемо морати посегнути за неким кредитом - навела је Иванковићева.

Слична ситуација је и у Челницу, чији начелник Владо Глигорић каже да је пандемија оставила највише посљедице на пуњење буџета ове локалне заједнице.

- Имамо од раније кредит од 1,8 милиона марака, који је у фази отплате, а узет је да бисмо платили санацију штете од поплава настале 2014. у инфраструктури. Ту је и један дугорочни кредит, који је још у грејс периоду, намијењен за рјешавање проблема са водоснабдијевањем и канализацијом. Ријеч је о кредиту од три милиона, од којег је до сада реализовано милион марака. У принципу та два кредита, од којих је један у фази отплате, а други у фази грејс периода, представљају трећину реализованих средстава - навео је Глигорић.

Да је пандемија имала негативне ефекте на готово све локалне заједнице, па их тако и "гурнула" у задужења, сматра и економски аналитичар Зоран Павловић.

- Током пандемије регистрован је у ствари пад прилива од ПДВ-а у буџету, из којег се сервисирају све међународне обавезе, ентитети и наравно општине па су многи приморани да се кредитно задужују да би могли извршавати своје обавезе према грађанима - закључује Павловић.

Приједор

Одборници Скупштине града Приједора разматраће данас приједлог кредитног задужења од 20 милиона марака. Од тог износа 13,1 милион намијењен је за рефинансирање постојећих кредитних обавеза, а 6,8 милиона за реализацију капиталних пројеката града.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана