Само Гацко и Љубиње без буџета

 Маријана Миљић Бјеловук
Само Гацко и Љубиње без буџета

БАЊАЛУКА - Од 64 општине и града у Српској буџет за ову годину још нису усвојиле двије локалне заједнице и то Љубиње и Гацко, потврдили су “Гласу Српске” у Министарству финансија РС.

Нагласили су да су буџет за фискалну 2023. годину до сада усвојиле 62 локалне заједнице.

- Усвојен буџет још немају општине Љубиње и Гацко. Министарство финансија је Љубињу дало сагласност на приједлог буџет за 2023. годину, а локална заједница Гацко нам још није ни доставила приједлог буџета за 2023. годину на сагласност - навели су у Министарству финансија.

Начелник Љубиња Стево Драпић каже да би ова локална заједница требало да добије буџет за 2023. годину на сједници Скупштине општине која је заказана за 18. јануар.

- Буџет за ову годину није усвојен јер се на сједници Скупштине, која је одржана 26. децембра, није појавила једна одборница, јер је њено дијете хитно хеликоптером, и то само дан раније, због болести пребачено у Бањалуку. Није нам било те одборнице, а опозиција у локалном парламенту није имала слуха за усвајање буџета - рекао је “Гласу Српске” Драпић.

Нагласио је да још тада није постојао ниједан разлог да буџет за 2023. годину не добије зелено свјетло у локалном парламенту .

- Међутим одборници опозиције су искористили ту прилику чисто да нам, на неки начин, засметају. Тада се добар дио одборника опозиције није појавио на сједници Скупштине, а они који су дошли нису подржали дневни ред. Због свега смо морали пролонгирати усвајање буџета. Ниједан амандман нити примједбу нису имали на буџет. Чак сам од њих тражио да нам дају своје приједлоге да их уврстимо у документ, али код нас је политика таква да се гледа само да се одмогне, а не помогне - закључио је Драпић.

И у Гацку су потврдили да још немају буџет за ову годину, а начелник те локалне заједнице Огњен Милинковић наводи да би тај кључни финансијски документ требало да добију до краја јануара.

- Имали смо проблема у вези са усвајањем ребаланса буџета за 2022, што се на крају одразило и на усвајање буџета за 2023. годину. Међутим, ребаланс је ипак добио зелено свјетло на посљедњој сједници Скупштине локалног парламента крајем децембра, тако да су сада створени услови и за усвајање буџета за ову годину - рекао је “Гласу” Милинковић и дода да је у току јавна расправа о приједлогу буџета за ову годину.

Нагласио је да ће буџет за ову годину бити вјероватно усвојен на идућој сједници СО, која би требало да буде одржана до краја јануара.

Закон

Према Закону о буџетском систему Републике Српске локалне заједнице које нису усвојиле буџет за 2022. годину до 31. децембра 2022. године имају нови рок до када би то требале да ураде.

- Рок за усвајање буџета је до 30. јуна текуће године - наведено је у Закону о буџетском систему Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана