Само екстремистима смета добродошлица у Српску

Ведрана Кулага Симић
Само екстремистима смета добродошлица у Српску

САРАЈЕВО - Бошњачки делегат у Дому народа Парламента БиХ Џемал Смајић (СБиХ) наставља стазама својих истомишљеника, покушавајући да од табли на којима пише “Добро дошли у Републику Српску” направи беспотребан политички проблем, јер ти натписи, који нису спорни ни по једном основу, неће бити обрисани.

Поручили су то јуче представници Републике Српске на заједничком нивоу власти поводом Смајићеве иницијативе коју је упутио у процедуру те током првих расправа о предложеним правилима на граници која су такође стигла на дневни ред.

Смајић је, наиме, у иницијативи затражио од Министарства комуникација и транспорта БиХ да у року од 30 дана уклони, како је навео, нелегалне ознаке “које немају државних знакова из граничних појаса на свим граничним прелазима”. Затражио је и да Министарство припреми и законска рјешења, а којим би био прецизиран начин рјешавања ових ситуација, “уз дефинисање надлежног органа за уклањање нелегалних ознака, ако то није надлежност Министарства”.

Као разлог за све наведено наводи да широм БиХ на граничним прелазима постоје ознаке без државних обиљежја, а која збуњују све оне који долазе у БиХ, туристе, госте..., али и грађане БиХ.

- Као примјер наводим таблу натписа “Добро дошли у Републику Српску”. На овој табли је исто написано на енглеском и другим странима језицима. РС је један од ентитета, док је питање граница, граничних контроли и граничних појаса регулисано на нивоу државе. Очигледно постоји конфузија при разумијевању надлежности - држава, ентитет у овом случају - наводи Смајић.

Ипак његова иницијатива је пала на првом тесту. Она, наиме, није подржана на сједници Комисије за спољну и трговинску политику, царине, саобраћај и комуникације Дома народа Парламента БиХ.

То је потврђено у Парламенту након јучерашње сједнице, а делегат у Клубу Срба у Дому народа Желимир Нешковић (СДС), који је члан те комисије, каже да су полемике о овоме непотребне, јер је Република Српска препозната у Дејтону те је потребно разговарати о другим питањима важним за грађане.

- Суверенитет Српске је потврђен у Дејтону. То нам даје за право да Српску промовишемо, па и путем јавне сигнализације - да се неко налази на њеном тлу и да је ту добродошао. Кад улазите у кантон Цирих у Швајцарској или у њемачку покрајину Баварску стоје исте поздравне табле добродошлице, а у овим земљама од тога нико не прави политичко питање - навео је Нешковић.

Обиљежја Српске, додаје, признаје и Устав БиХ и Устав Републике Српске, а ћирилично-латинични титл добродошлице никога не угрожавају.

- Жао ми је што је велики број тих табли у прилично лошем стању и треба да буду љепше уређене. Мени не би био никакав проблем да се на граничним прелазима са Хрватском стављају табле са порукама добродошлице у ФБиХ - закључио је Нешковић.

Смајићева иницијатива је међу тачкама дневног реда и на сједници Дома народа Парламента БиХ, која је заказана за 18. април.

Нови приједлог

У Парламенту БиХ јуче је отворена расправа о приједлогу закона о граничној контроли, који је предложио Савјет министара. Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Сања Вулић је изразила сумњу да се овим приједлогом испуњавају и жеље онима који намјеравају да уклоне табле са натписом “Добро дошли у Републику Српску”.

- Ако у току расправа буде видљиво да се на тај начин то покушава урадити, ми из Српске ћемо бити против, али да не будемо кочничари, прво читање ће увијек добити зелено свјетло. Ако је подвала, неће проћи - нагласила је Вулићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана