Само десет начелника не лови нови мандат

Маријана Миљић Бјеловук
Само десет начелника не лови нови мандат

БАЊАЛУКА - Од 64 начелника и градоначелника у Републици Српској свега њих 10 не јури нови мандат на предстојећим локалним изборима који ће бити одржани у октобру.

Међу њима је када се подвуче црта испод овјерених кандидатских листа Централне изборне комисије БиХ један градоначелник и десет начелника.

Сви градоначелници у Српској желе да остану на челу градова у Републици, осим првог човјека Дервенте Милорада Симића, који након пет мандата више није у конкуренцији за првог човјека те локалне заједнице.

Кандидат на предстојећим локалним изборима у Српској није ни први човјек Крупе на Уни, Младен Кљајић који је на челу те локалне заједнице до сада провео два мандата, али ни Раденко Рељић из Козарске Дубице, који је такође осам година провео на челу те општине.

Такође, ни име Радојице Ћелића, актуелног начелника Станара, неће се наћи на гласачким листићима. Он је 2020. године изабран за првог човјека те локалне заједнице.

Поред њих нови мандат не јури ни тренутно начелник Сребренице Младен Грујић, који је први пут на локалним изборима 2016. године изабран за начелника те локалне заједнице.

Гојко Шебез, актуелни начелник мале општине Купрес, такође не лови нови мандат, а он је обављао дужност начелника у периоду 2000-2004. и 2016-2020. године те је и на претходним локалним изборима реизабран на ту функцију.

Ни актуелни први човјек Трнова Драгомир Гаговић, који је на пријевременим изборима у септембру 2017. године изабран вољом грађана за начелника те општине на истоку Српске, а реизабран 2020. не тражи ново повјерење грађана.

Ни први човјек Пала Бошко Југовић, који је осам година био на челу те локалне заједнице не јури нови мандат, као ни начелник Гацка Огњен Милинковић који је један мандат провео на челу те локалне заједнице у Херцеговини.

Посљедњи на списку који није поново у трци за фотељу начелника је из још једне општине из Херцеговине, односно први човјек Берковића Ненад Аврамовић којем су грађани те локалне заједнице указали повјерење на посљедњим локалним изборима. 

Политиколози наводе да су код нас на политичкој сцени стара лица која смо имали прије деценију па и двије.

- Питање је да ли желимо да долазе млади са новим идејама, а који ће можда успут направити неке грешке јер немају искуства или желимо искусно руководство које неће правити те почетничке грешке, али може бити на неки начин тромо и не толико отворено за нове идеје. Код нас се нова лица појављују у служби обично ових старих. Млади који се појављују су из њиховог ужег окружења, они су њихови савјетници или сарадници у самој странци. Заправо не добијамо неки новитет - казао је раније “Гласу” политиколог Филип Матић.

Само код нас

Оно што у Републици Српској претходних година није забиљежено у току изборног процеса десило се ове. Наиме, актуелни начелник једне општине јури нови мандат, али у другој општини. Односно први човјек Вукосавља Борислав Ракић кандидат је за начелника Модриче на предстојећим локалним изборима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана