Само Беванда и Митровић штедјели на храни и пићу

Маријана Миљић Бјеловук
Само Беванда и Митровић штедјели на храни и пићу

САРАЈЕВО - Министарства на нивоу БиХ нису лани штедјела када је ријеч о издвајању новца за репрезентацију, јер се већина ресора знатно примакла горњој граници одобреног буџета за гозбу.

Из информације о утрошку новца коју су министарства доставила Представничком дому Парламента БиХ и више него је јасно да није било штедње за репрезентације, осим у два ресора, која су за те намјене потрошила знатно мање новца.

Тако је Министарство иностраних послова БиХ, којим је скоро читаву прошлу годину руководила Бисера Турковић, на располагању имало 500.000 марака за репрезентацију. Тај ресор знатно се приближио горњој граници одобреног лимита, јер је на гозбу укупно искеширао 477.640 марака.

Од тог износа у сједишту Министарства иностраних послова на гозбу су отишле 123.234 марке, док је у дипломатско-конзуларним представништвима широм свијета потрошено нешто више од 354.000 КМ.

Већина осталих ресора у Савјету министара годишње за трошкове репрезентације имају на располагању буџет од 60.000 марака. Тој граници највише се приближило Министарство спољне трговине и економских односа, јер је на гозбу лани искеширало 124 марке мање, односно 59.876.

Ресор на чијем је челу Сташа Кошарац био прошле, али остао и у новом мандату, слиједи Министарство за људска права и избјеглице које је на репрезентацију лани искеширало 48.723 марке. Њих у стопу прати Министарство правде, које је по истом основу имало трошкове од 48.560 марака.

- Министарство цивилних послова БиХ је за исте намјене потрошило 46.986, док је ресор безбједности по истом основу утрошио нешто мање, тачније 43.745 марака - наведено је у информацији.

По свему судећи само два ресора, и то комуникације и транспорта, којим је руководио Војин Митровић и финансија и трезора на чијем челу је био Вјекослав Беванда потрошила су знатно мање новца за репрезентацију, иако су као и њихове колеге на располагању за исте намјене имали одобрено по 60.000 марака.

Тако је Министарство комуникација и транспорта по основу репрезентације лани имало трошкове од 32.615 марака, што износи 54 одсто одобреног буџета. Ресор којим је управљао Беванда имао је још мање трошкове по истом основу, јер је за годину на иће и пиће потрошио најмање новца од својих колега и то 19.954 марке.

Информацију о трошковима репрезентације Представничком дому није доставило једино Министарство одбране БиХ, а њихов годишњи буџет за те намјене износи 330.000 марака.

Поклони

Министарство финансија и трезора БиХ недавно је скројило нову верзију правилника којим је раније већ прописана потрошња новца из заједничке касе за такозвану репрезентацију, али сада су своје мјесто у том документу званично добили и рачуни од куповине поклона.

Нова правила, која треба да буду усвојена у Савјету министара, дефинишу да се репрезентацијом сматрају и поклони које институција поклања страним делегацијама, представницима међународних организација, институцијама или организацијама свих нивоа власти у БиХ те истакнутим појединцима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана