Самит ЕУ - Западни Балкан почиње данас у Котору

ГС
Самит ЕУ - Западни Балкан почиње данас у Котору

КОТОР - На самиту под слоганом "Један регион заједничка визија" данас се у Котору састају лидери Западног Балкана и Европске уније.

Званичници из региона, представници ЕУ и Сједињених Америчких Држава разматраће План раста за Западни Балкан. Самиту ће присуствовати предсједник Србије Александар Вучић. С њим у делегацији биће и министар финансија Синиша Мали и министарка за европске интеграције Тања Мишчевић.

Домаћин Самита у Котору је премијер Милојко Спајић а скуп почиње у 9.30 како је најавила Влада Црне Горе. Најављено је и присуство европског комесара за сусједство и проширење Оливера Вархељија и помоћника америчког државног секретара задуженог за Европу и Евроазију Џејмса О'Брајена.

Kонференција за новинаре, на којој ће се обратити Спајић и Вархељи, почиње у 10.30.

На догађај су, осим лидера и министара из региона, позвани и представници Савета за регионалну сарадњу, Европске банке за обнову и развој, Европске инвестиционе банке, Свјетске банке, Транспортне заједнице, Атлантског савеза, Енергетске заједнице, Фондације за отворено друштво, РеСПА, ГИЗ-а, високи представници Европске комисије и други.

То је трећи регионални самит лидера Западног Балкана који се одржава у последњих неколико мјесеци. Претходна два одржала су се у Тирани и Скопљу.

Иначе, План раста за Западни Балкан предвиђа финансијску подршку од шест милијарди евра, од којих су двије милијарде бесповратни грантови, а четири милијарде повољни кредити које даје ЕУ, преноси РТС.

План се односи на период од 2024. до 2027. године и предвиђа да свака влада западно-балканске шесторке добије одређену суму новца на сваких шест мјесеци, зависно од реформи које је спровела у том периоду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана