Самарџија: Амбасадори из Српске штите републичке институције

Срна
Самарџија: Амбасадори из Српске штите републичке институције

МОСКВА- Амбасадори и генерални конзули БиХ из српског народа подршком предсједнику Републике Српске Милораду Додику и в.д. директора Службеног гласника Милошу Лукићу штите институције Српске и Дејтонски споразум, те ће сваки покушај унитаризације БиХ наићи на отпор, изјавио је Срни амбасадор БиХ у Москви Жељко Самарџија.

-Сваки покушај унитаризације БиХ на рачун рушења институција Републике Српске наићи ће на снажан отпор народа, али и свих његових легитимних представника у заједничким институцијама БиХ, свиђало се то некоме у политичком Сарајеву или не - нагласио је Самарџија.

Подсјетио је и да током постдејтонског периода трају стални перфидни и отворени напади на институције Републике Српске.

-Насилно преношење надлежности, смјењивање изабраних званичника, чак и државних службеника и ускраћивање права на рад само зато што нису слиједили тај отворено непријатељски и агресивни пут рушења дејтонско-паришког устава БиХ у којем је Република Српска равноправан и државотворни ентитет са високим степеном државности - указао је Самарџија.

Самарџија је напоменуо да мировни споразум није потписан у Нижњем Новгороду, нити у Сремским Карловцима, већ управо у граду и држави која се заклиње да је заштитник демократије и људских права, а највише ради на његовој разградњи.

-Свако онај ко штити и брани управо тај споразум, који је био резултат договора страна у сукобу, суочава се са политичким и кривичним прогоном само зато што се не слаже са рушењем институција Републике Српске, на чије се чување обавезао уставом и повјерењем народа на демократским изборима - нагласио је Самарџија.

Он је појаснио да су зато амбасадори из Републике Српске стали у заштиту институција Републике Српске јер, како је појаснио, овдје није само ријеч персонално о Милораду Додику и Милошу Лукићу, већ о одбрани институција на чијем су челу.

-У свакој демократски уређеној земљи амбасадори су дужни да раде свој посао у складу са међународним конвенцијама, а не да уређују политички систем у земљи пријема, каква је, нажалост, дугогодишња пракса у БиХ, на коју се изгледа већина навикла”, - нагласио је Самарџија и поручио да тако није било, нити ће бити, у Републици Српској.

Амбасадори и генерални конзули БиХ из реда српског народа упутили су отворено писмо подршке предсједнику Републике Српске Милораду Додику због, како су нагласили, скандалозне одлуке Тужилаштва БиХ да подигне оптужницу против њега као предсједника Републике Српске.

У писму се истиче да “чињеница да је Тужилаштво подигло оптужницу на основу правног насиља лажног високог представника Кристијана Шмита уз притисак Амбасаде САД у БиХ, говори да је ријеч о тиранији и стању најсличнијем окупацији”.

Тужилаштво БиХ подигло је у петак, 11. августа, оптужницу против Додика и Лукића „због непоштовања одлука високог представника“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана