Салкић тужио Додика, тражи његов притвор због 9. јануара

ГС
Салкић тужио Додика, тражи његов притвор због 9. јануара

САРАЈЕВО - Посланик СДА у Народној скупштини Републике Српске Рамиз Салкић поднио је против Милорада Додика, предсједника Републике Српске, кривичну пријаву Тужилаштву БиХ.

Из поменутог тужилаштва наводе да су запримили више пријава због прославе Дана Републике Српске, 9. јануара.

Салкић је рекао да је у јануару поднио кривичну пријаву против Додика, чланова Одбора за прославу 9. јануара и других неидентификованих особа које су учествовале у обиљежавању, али о статусу те пријаве из Тужилаштва БиХ нису жељели посебно коментарисати.

"Сада је на Тужилаштву да утврди ко су ти људи, ко су чланови Одбора и да предузму кораке да прикупе информације. Одређене информације сам и у пријави навео, које могу бити смјерница како да дођу до људи који су урадили ово кривично дјело", рекао је Салкић за Детектор.

Он је у кривичној пријави, у коју је Детектор имао увид, навео да је Додик у сарадњи са члановима Одбора за прославу и другим неидентификованим особама прије 9. јануара 2024. године јавно иступао, предузео низ мјера и радњи, припремио прославу дана Српске, затим за организацију користио свој службени положај, противзаконито ангажовао људске и материјалне ресурсе ентитета и присуствовао низу манифестација", којима је показао непоштивање коначних и обавезујућих одлука Уставног суда БиХ".

У пријави Салкић је скренуо пажњу на неколико Додикових медијских изјава те навео да је тиме предсједник Српске јасно показивао непоштивање одлука Уставног суда БиХ.

Салкић за Детектор појашњава да у кривичној пријави тражи и мјеру притвора за Додика.

"Против Милорада Додика се тренутно води судски процес због непоштивања одлука високог представника, дакле кршења Кривичног закона БиХ. И сада је опет обиљежавао 9. јануар. Имамо искуства из ранијег периода, дакле ради се о лицу које је склоно чињењу ових кривичних дјела", каже Салкић.

Из Тужилаштва нису коментарисали посебно ову пријаву, али су за Детектор навели да је против Додика запримљено више пријава, које су прослијеђене у рад.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана