Салкић и Хуртић предложили Народној скупштини резолуцију о Сребреници, ево шта пише у њој

Агенције
Салкић и Хуртић предложили Народној скупштини резолуцију о Сребреници, ево шта пише у њој

БАЊАЛУКА - Посланици у Народној скупштини Републике Српске Рамиз Салкћ и Амир Хуртић представили су на конференцији за новинаре „резолуцију о осуди геноцида почињеног у Сребреници у јулу 1995. године“, пред упућивање приједлога резолуције у парламентарну процедуру.

-Резолуција о осуди геноцида почињеног у Сребреници у јулу 1995. године предвиђа да Народна скупштина осуди злочин геноцида који је почињен у Сребреници у јулу 1995. године над Бошњацима, муслиманима, становницима Заштићене зоне УН у Сребреници - рекао је Рамиз Салкић.

Према његовим ријечима, „резолуција поздравља чињеницу да су Европски парламент и други парламенти многих држава донијели овакве резолуције“.

У приједлогу стоји и да „Народна скупштина подржава и прихвата све пресуде које су донесене пред Међународним судим правде и Кривичним судом за бившу Југославију и сматра их у складу са мандатом Међународног суда“ те да „Народна скупштина уз осјећај пијетета и поштовања за сваку цивилну жртву појединачно, а посебно за жртве геноцида упућује извињење и саучешће породицама жртава”.

У приједлогу се наводи и да “Народна скупштина оцјењује да свако негирање, оправдавање, релативизовање геноцида у Сребреници и других ратних злочина представља неприхватљиво угрожавање мира, сигурности грађана Српске и цијеле БиХ”.

Истакао је да су предложили да ову Резолуцију Скупштина усвоји на првом сљедећем засједању.

Салкић је рекао да је ово „прилика да се из Народне скупштине покрене дуготрајан процес катарзе, суочавање са истином ради боље будућности у овом ентитету и у БиХ“.

Салкић је подсјетио да је 2015. године предложио овакву резолуцију која није дошла на дневни ред Народне скупштине, наводећи да не очекују ни да ће овај приједлог доћи на дневни ред. Најавио је да ће сваке сљедеће године поново предлагати Резолуцију.

Хуртић је  додао да је жеља да се „Резолуцијом процес колективне одговорности за геноцид и друге ратне злочине“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана