Сакс: Србија би могла да буде мост између ЕУ и Русије

Срна
Сакс: Србија би могла да буде мост између ЕУ и Русије

КОПАОНИК - Један од најпознатијих свјетских економиста и аналитичара Џефри Сакс изјавио је да је Србија у тешком положају због сукоба САД и Европе са Русијом око Украјине, као и да би у случају постизања договора и прекида рата могла да буде мост у обновљеним односима између ЕУ и Москве.

Сакс је рекао да би Србија могла да има велике користи ако би дошло до договора и обуставе рата у Украјини.

“За земљу као што је Србија, ово би било најбоље могуће рјешење, јер је Србија опет ухваћена између Истока и Запада, због свог географског положаја, али и културолошки и по питању спољне политике. У средини је свега овога што се дешава”, рекао је Сакс обраћајући се онлајн из Америке као специјални гост на Копаоник бизнис форуму.

Он је навео да је прекид нормалних односа између Русије и ЕУ јако погодио Србију која би могла да буде мост између Истока и Запада.

“Свакако да би Србија у том случају везивала Русију и Европу. Финансијски, логистички и индустријски била би нека врста моста у обновљеним економским односима између Истока и Запада”, рекао је Сакс.

Он сматра да би Србија могла да има велику корист уколико би Америка напустила антикинеску политику.

“Чињеница да Европа мора да прати САД и да је дубоко оштетила своје везе са Кином друга је велика грешка Европе. Србија би опет била у одличном положају, имала би користи од нормализације односа и помогла би у смањивању геополитичких тензија између Европе и Русије, као и Европе и Кине”, рекао је Сакс.

Он је истакао да је Америка све погрешно схватила, од Авганистана, Ирака, Сирије, Либије и Украјине и да се неоконзервативни рат показао као потпуни неуспјех.

Сакс је указао да су ти ратови коштали Сједињене Државе седам трилиона долара дуга и да опет нису ништа донијели Америци.

Он је рекао да је рат у Украјини погодио индустријски сектор у НЈемачкој више него у другим земљама.

“Многе еворпске економије су живјеле од руског јефтиног гаса, али политичко и економско приближавање Њемачке и Русије није оно што им је одговарало. Требало је да дође до транзиције Њемачке индустрије, у чијем је центру аутомобилска индустрија, што је важно за све земље централне Европе”, навео је Сакс.

Он сматра да би капацитете индустрије требало користити за производњу електричних возила, а не муниције и оружја.

Сакс је истакао да би Западни Балкан и ЕУ требало да се уједине у инфаструктуралном смислу код градње заједничких преносних мрежа, затим код коришћења водоника и зелене агенде.

“Европска комисија троши умјесто тога новац на финансирање рата, а високи представник ЕУ за спољну политику Жозеп Борељ и предсједник Европске комисије Урсула Фон дер Лајен говоре искључиво о рату”, рекао је Сакс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана