Сајић: БиХ се намеће ниво демократије који није достигла већина чланица ЕУ

Срна
Сајић: БиХ се намеће ниво демократије који није достигла већина чланица ЕУ

БАЊАЛУКА - БиХ се намеће ниво демократије који није достигла ни већина земаља ЕУ, изјавила је доцент доктор Нина Сајић са Факултета политичких наука Универзитета у Бањалуци.

Коментаришући пресуду коју је Европски суд за људска права донио против БиХ по апелацији Славена Ковачевића, Сајићева је у изјави за Срну указала да је ова пресуда донесена на основу Протокола 12 Конвенције о заштити људских права и фундаменталних слобода, коју је БиХ међу првим чланицама Савјета Европе потписала 2002. године и ратификовала 2003. године.

-Прва пресуда коју је Европски суд за људска права донио на основу Протокола 12 била је пресуда у случају „Сејдић и Финци“. Зашто је БиХ „пожурила“ да то учини требало би питати српске представнике који су у том периоду били у Савјету министара - истакла је Сајићева.

Она је нагласила да је лицемјерно или у најмању руку апсурдно да представници земаља које нису ни ратификовале Протокол 12 БиХ држе лекције о демократији.

Сајићева је навела да од 46 земаља чланица Савјета Европе само њих 20 је ратификовало овај протокол, на који су неке имале и одређене резерве у смислу територијалне примјене и друго.

Она је истакла да још много већи апсурд јесте чињеница да је од 27 чланица ЕУ само њих 10 ратификовало Протокол 12 тако да ни ова посљедња пресуда, а ни претходне које су донесене на основу тог протокола не би требало да буду предмет било каквог условљавања на европском путу БиХ.

-Уколико бисмо жељели да банализујемо, то у пракси значи да неки Сејдић, Финци или Ковачевић да су држављани Француске, Њемачке, Данске, Белгије, Шведске, Италије, Ирске, Аустрије или рецимо Пољске, Латвије или Литваније не би ни могли поднијети тужбу на основу Проткола 12 - нагласила је Сајићева.

Она је указала да је интересантна и чињеница да од свих земаља одакле су долазили високи представници у БиХ једино је Шпанија ратификовала Протокол 12.

Сајићева је додала да ће бити занимљиво чути став представника хрватског народа о овом питању, јер у случају чак и покушаја примјене ове пресуда, дефинитивно ће бити стављена тачка на изборна права Хрвата у БиХ.

-Просто се поставља питање да ли поједини међународни званичници БиХ виде као унитарну државу, па макар она остала и без Хрвата - навела је Сајићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана