САД желе да потпуно развласте Српску

Маријана Миљић Бјеловук
САД желе да потпуно развласте Српску

БАЊАЛУКА, БЕОГРАД - Међународна дешавања, а посебно рат у Украјини, довела су до нових притисака и настојања да српски народ који живи изван граница Србије буде додатно обесправљен. У БиХ је у прошлој и овој години ситуација додатно радикализована искључиво одлуком САД и савезника да убрзају процес укидања Устава из 1996. и потпуног развлашћивања Републике Српске.

Наведено је то у најновијем извјештају о политичким правима Срба у региону за 2023/2024. годину Напредног клуба из Београда, са историчарем Чедомиром Антићем на челу.

Аутори овог извјештаја, који ће бити представљен у Београду у недјељу, у закључку наводе да су међународне околности довеле до нових, неприкривених притисака и настојања да српски народ који живи изван граница Србије, у девет сусједних и оближњих држава и територија, буде додатно обесправљен.

У дијелу извјештаја који је посвећен БиХ аутори подсјећају да су САД увеле једностране санкције Влади и привреди Српске те да су злоупотријебљене и банке које под притиском раде незаконито.

- Корумпиран је процес избора и Суд БиХ. На делу је и политички судски процес који за циљ има проскрибовање дела изабраног вођства Српске и БиХ. Српска ову кризу није започела, она је током протеклих 18 година само у различитој мери реаговала на отворене нападе - стоји у извјештају.

Наводе да представници САД и држава НАТО-а настоје да српском народу одузму уставни статус, укину аутономију Републике те изврше асимилацију становништва.

- Изјаве немачких, америчких и британских званичника током претходне године су јасне и огољене. Они желе стварање секуларне “босанске нације” зато што теже да сузбију Србију и Русију, али из страха од муслимана Бошњака и стварања њихове независне државе - поручују аутори извјештаја.

Наглашавају и да је настављено отимање уставних надлежности и власништва само Српској, те да су настојања Републике да успостави уставне надлежности проглашена од САД и ЕУ за покушај сепаратизма.

- Посебно су изражене претње нелегално именованог високог представника Кристијана Шмита, а након почетка рата у Украјини све је веће војно присуство НАТО-а у БиХ - стоји у документу.

Српска  је, поручују, једини међународно признати ентитет на свијету коме велике силе систематски отимају надлежности и ускраћују аутономију.

Аутори опширног извјештаја осврнули су се и на Уставни суд БиХ који, како наводе, настоји да измијени Устав државе кршењем процедура и већином која нема легитимитет.

Такође, додају и да је повећан број етнички мотивисаних инцидената, а да САД, Британија и Њемачка за све окривљују представнике Српске и српског народа.

- Тврде да треба променити Дејтонски споразум због “европске будућности”, а онда оне који бране постојећи Устав називају “антидејтонским снагама” -наведено је у извјештају.

Обесправљивање Срба, закључују аутори у дијелу извјештаја за БиХ, спроводи се и нелегалним и нелегитимним доношењем резолуције о осуди “геноцида” у Сребреници која, како су поручили, представља круну политичке и расистичке злоупотребе ратних злочина.

Када је ријеч о Хрватској, аутори наводе да је и током протеклог периода настављена политика асимилације и обесправљивања Срба, док, с друге стране, у Црној Гори Срби имају нешто већа права и мање су неравноправни него годину раније.

Када је ријеч о Републици Сјеверној Македонији, српски народ је и даље обесправљен, те Срби немају права као националне мањине у другим бившим југословенским републикама, док истовремено Македонци у Србији уживају пуна права националне мањине.

Такође, Срби у Словенији и даље не уживају статус националне мањине, за разлику од неких других, малобројнијих народа. Ни у  Албанији српски народ не ужива права националне мањине, за разлику од Албанаца на југу Србије чија су права заштићена највишим европским законским стандардима. У Румунији и Мађарској стање права је током протекле године било задовољавајуће.

Прогон

Напредни клуб наводи да су на територији Косово-УНМИК Срби мета полицијског, али и етничког прогона.

- Упад албанске полиције и “војске” на север довео је до потпуног обесправљивања српског народа, велики број Срба је ухапшен, неки од њих мучени, свакодневни су напади, између осталих и оружани, на цивиле. СПЦ је и даље предмет напада и питање својине манастира Дечани довело је до пресуде Уставног суда Косова-УНМИК коју албанске власти не поштују - стоји у извјештају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана