САД увеле санкције Горици и Игору Додику

ГС
САД увеле санкције Горици и Игору Додику

ВАШИНГТОН - Канцеларија за контролу страних средстава при Министарству финансија САД данас је увела санкције сину и кћерки предсједника Републике Српске Игору и Горици Додик.

На интернет страници америчког Министарства финансија наводи се да су им санкције су им уведене због повезаности са "проруским националистичким лидером босанских Срба".

Осим њих двоје као појединаца, санкције су уведене и њиховим фирмама.

Саопштење Министарства финансија САД преносимо у цјелини:
 
Данас је Уред за контролу имовине странаца (ОФАЦ) Министарства финансија САД на листу уврстио двије особе и четири компаније које чине језгру мреже подршке посебно означеног држављанина и предсједника Републике Српске Милорада Додика.  Припадници ове мреже, међу којима су Додикова пунољетна дјеца, омогућавају наставак Додиковог корумпираног дјеловања у BiH ентитету РС, што му омогућава да извлачи јавна средства из РС с циљем сопственог богаћења и богаћења његове породице на рачун грађана БиХ и функционалних власти у земљи.

Додик је претходно био члан трочланог Предсједништва БиХ и увелико је познат по отвореном позивању на и дјеловању у правцу једностраног преноса државних надлежности са државног нивоа БиХ на РС, један од два ентитета који чине БиХ. Додик је користио и користи службени положај у БиХ за акумулирање личног богатства кроз подмићивање, мито и друге облике корупције. Његова етно-националистичка реторика подјеле одражава његове напоре да оствари ове политичке циљеве и одвуче пажњу од сопственог коруптивног дјеловања. Поред тога, Додик јавно понижава друге етничке и вјерске скупине у БиХ чиме продубљује подјеле и политички ћорсокак.

"Уз финансијску и политичку подршку појединаца и компанија које су данас уврштене на листу, Додик је укључен у коруптивне активности које му омогућавају личну финансијску и политичку стабилност науштрб грађана БиХ који живе у Републици Српској", рекао је подсекретар за борбу против тероризма и за финансијски обавјештајни рад Министарства финансија, Бриан Е. Нелсон. "Наставићемо позивати на одговорност оне чије активности доприносе деградацији и подривању институција у БиХ и на Западном Балкану, као и Даyтонског мировног споразума".

Сједињене Државе санкционисале су Додика 05. јануара 2022 . у складу са Извршном уредбом 14033 због одговорности за или саучесништво, због директног или индиректног учешћа у кршењу, или због дјела која представљају опструкцију или пријетњу проведби Даyтонског мировног споразума као и због коруптивног дјеловања. Сједињене Државе су такође, прије тога, 17. јула 2017.  Додика уврстиле на листу у складу са Извршном уредбом 13304 због опструкција Даyтонског мировног споразума.

Недавно, у јуну 2023, у Народној скупштини РС, Додик је предложио усвајање закона под насловом "Закон о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ у Народној скупштини РС" чија је намјера да се одлуке Уставног суда БиХ прогласе непримјењивим у РС, што представља опструкцију и пријетњу проведби Даyтонског мировног споразума. Високи представник у БиХ искористио је своја овлаштења у јулу 2023. године и поништио тај закон јавно га осудивши као закон којим се подрива регионални уставни поредак, владавина закона и расподјела овласти. Додик је потписао указ чиме је закон ступио на снагу 07. јула 2023. упркос томе што га је високи представник поништио. Посљедица тога је да је највиши правосудни орган у Босни и Херцеговини подигао оптужницу против Додика због игнорисања ових одлука.

Данашње санкције надоградња су претходних санкција САД и визних ограничења чији је циљ истицање одговорности особа које доприносе корупцији и подривају демократске процесе или институције. Ове активности дијелом су ширих настојања власти САД на промоцији мира, стабилности и функционалне, демократске проведбе власти у регији Западног Балкана.

ЧЛАНОВИ ПОРОДИЦЕ МИЛОРАДА ДОДИКА И КОМПАНИЈЕ КОЈЕ ОМОГУЋАВАЈУ ДОДИКОВО ДЈЕЛОВАЊЕ И СКРИВЕНЕ ТОКОВЕ ПРИХОДА

Од 2021. године, Додик је повећао ангажман свога сина, Игора Додика (Игор), и кћерке, Горице Додик (Горица) у политичким и пословним активностима у РС што је довело до забринутости да је РС све више Додиков породични бизнис, а не политички ентитет БиХ. Степен корумпираности Додикове породице такође је изазвао забринутост међу државама које су заинтересоване за страна улагања у РС, што је неке од њих навело да се уздрже од тога јер вјерују да би било каква финансијска помоћ вјероватно завршила у рукама Додика и његове породице, а не у институцијама РС.

На недавним изборима у РС, Савез независних социјалдемократа, укључујући Додика и Игора, уротио се ради подмићивања политичких дужносника, чланова бирачких одбора и посматрача избора у настојању да корупцијом добије изборе. Игор је био укључен у подмићивање опозиционих политичара, којима су нуђена политичка именовања у замјену за кључне информације и позиције посматрача на бирачким мјестима.

Додикова кћи, Горица, укључена је у вођење политичких и пословних активности свог оца, укључујући власништво над неколико субјеката који примају значајну помоћ Владе РС по Додиковом налогу.

ОФАЦ санкционише Игора у складу с Извршном уредбом 14033 због значајног помагања, спонзорисања или пружања финансијске, материјалне или технолошке подршке за, или робе или услуга за или као подршку Додику, особи чија су имовина и интереси у имовини блокирани према Извршној уредби 14033.

ОФАЦ санкционише Горицу према Извршној уредби 14033 због значајног помагања, спонзорисања или пружања финансијске, материјалне или технолошке подршке за, или робе или услуга за или као подршку Додику, особи чија су имовина и интереси у имовини блокирани према Извршној уредби 14033.

Компаније са сједиштем у РС Глобал Либертy д.о.о. Лакташи (Global Liberty), Агро воће д.о.о. Лакташи (Агро воће), Агапе Горица Додик и Ивана Додик с.п. Бања Лука (Агапе), и Фруит Ецо д.о.о. Градишка (Fruit Eco) представљају скуп субјеката који послују у БиХ укључујући секторе угоститељства и велепродаје. Сви наведени субјекти примају помоћ из јавних средстава РС кроз повлаштени третман као резултат тога што су у власништву Додикове породице.

ОФАЦ санкционише Global Liberty јер је у власништву или под контролом, или је дјеловао или наводно дјеловао за или у име, директно или индиректно, Игора и Горице.

ОФАЦ санкционише Агро воће и Агапе због тога што су у власништву или под контролом, или су дјеловали или наводно дјеловали за или у име, директно или индиректно, Горице.

ОФАЦ санкционише Fruit Eco јер је у власништву или под контролом, или је дјеловао или наводно дјеловао за или у име, директно или индиректно, Игора.

ИМПЛИКАЦИЈЕ САНКЦИЈА

Као резултат данашњег дјеловања, сва имовина и удјели у имовини горе наведених санкционисаних лица који су у Сједињеним Државама или у посједу или под контролом лица из САД блокирани су и морају бити пријављени у ОФАЦ. Осим тога, блокирани су и сви субјекти који су у власништву, директно или индиректно, појединачно или укупно, 50 посто или више, од стране једног или више блокираних лица. Све трансакције лица из САД унутар (или у транзиту) Сједињених Држава које укључују било какву имовину или интересе у имовини санкционисаних или на други начин блокираних лица забрањене су, осим ако нису одобрене општом или посебном дозволом коју издаје ОФАЦ, или су изузете. Забране укључују пружање било каквог доприноса или давање средстава, добара или услуга од стране, за или у корист било којег блокираног лица, или примање било каквог доприноса или примање средстава, добара или услуга од било којег таквог лица.

Осим тога, финансијске институције и друга лица која учествују у одређеним трансакцијама или активностима са санкционисаним појединцима могу се тиме изложити санкцијама или бити предметом принудне наплате потраживања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана