САД-у се не свиђају амандмани Министарства правде БиХ

Срна
САД-у се не свиђају амандмани Министарства правде БиХ

Амбасада САД у БиХ саопштила је данас да би амандмани на Изборни закон БиХ, које је предложило Министарство правде у Савјету министара, мало допринијели јачању интегритета изборног система и да се њима истовремено уводе "веома проблематичне промјене", посебно када је ријеч о избору чланова Предсједништва БиХ.

Подсјећајући да правни стручњаци стално наглашавају да је за спровођење одлука Европског суда за људска права у вези са избором чланова Предсједништва БиХ потребно измијенити Устав, из Амбасаде наводе да се овим приједлогом дефакто уводи хрватска изборна јединица у ФБиХ, о чему је било ријечи и што је одбачено за вријеме разговора које су помогле САД и ЕУ - о уставној и изборној реформи 2021. и 2022. године.

"Неће се постићи напредак по питању спровођења пресуда Европског суда за људска права у вези са Предсједништвом БиХ уколико ХДЗ БиХ настави да наново предлаже и инсистира на политички и правно проблематичним измјенама Изборног закона БиХ. ХДЗ БиХ не може на силу доћи до рјешења које преферира – мора искрено преговарати и радити на изградњи консензуса и компромиса неопходних за промјену Устава БиХ. Странка је за то имала веома много времена, али то није урадила", истакли су из Амбасаде САД.

Амандманима које предлаже Министарство правде у Савјету министара, наводе у Амбасади, мијења се метод избора свих легислативних тијела на начин да се фаворизују веће етно-националне странке, што би, како кажу, могло имати девастирајуће посљедице по опозиционе политичке странке широм БиХ.

"Амандманима се, такође, Централна изборна комисија излаже политичкој манипулацији, умјесто да се јачају њени капацитети. Коначно, овим амандманима се не смањује контрола политичких странака над бирачким одборима, што је кључна реформа неопходна за јачање демократије у БиХ", додају из Амбасаде САД.

Наводећи да је сврха закона о јачању интегритета изборног процеса да грађани поново стекну повјерење у демократске процесе у земљи, из Амбасаде САД изражавају жаљење што "неке политичке странке настоје искористити слабости постојећег изборног система, умјесто да настоје да обезбиједе да се поштује воља бирача".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана