САД траже од Хрватске изручење држављанина БиХ ухапшеног у Хрватској

Агенције
САД траже од Хрватске изручење држављанина БиХ ухапшеног у Хрватској

ЗАГРЕБ - Америчке власти затражиле су од Хрватске да им изручи држављанина БиХ Владимира Јованчића, који је помогао особи блиској руском предсједнику Владимиру Путину у бијегу из Италије због кршења санкција наметнутих након „агресије на Украјину“, саопштило је Министарство правосуђа САД.

Како се наводи, Јованчић (52) је ухапшен у Хрватској у понедјељак гдје је доспио након што је руском држављанину Артему Усу помогао да побјегне из Италије. Његов син Борис је ухапшен у Италији јер је наводно на њега регистрован аутомобил којим је Рус напустио Италију.

ФБИ је потврдио да је Владимир Јованчић приведен у Хрватској с оптужбама да је помогао Артему Усу да побјегне из Италије у Русију прије његовог изручења Сједињеним Државама. Ус је 2022. био оптужен за испоруку војних технологија, купљених од америчких произвођача, руским купцима.

Осим Јованчића, осумњичени су Матеј Јанежич из Словеније те Срђан Лолић и Небојша Илић из Србије.

Неколико сати прије почетка акције хапшшења Јованчића, амерички Стејт Департмент објавио је награду од седам милиона долара за свакога тко пружи информације које би довеле до хапшења Уса.

Ус је означен као особа која је била дио глобалне шеме кријумчарења осјетљиве војне технологије и нафте из Венецуеле, вриједне милионе долара, у корист санкционисаних руских олигарха и фирми, преноси Хина.

Ријеч је о сину Александра Уса, гувернера руске регије Краснојарск и блиског Путиновог сарадника, који има власничке удјеле у неколико руских фирми, као и високу позицију у подружници Росњефта, санкционисаног руског нафтног конгломерата под контролом државе.

Артем Ус ухапшен је у Италији у октобру прошле године. Био је у кућном притвору до одлуке о изручењу САД у марту ове године, а тада је ангажовао Јованчића и још неке чланове организоване криминалне групе да му помогну у бијегу, пише Хина. Јованчић му је, како се сумња, за накнаду од 50.000 евра помогао да одреже наногицу и потом га је преко Словеније и Хрватске прокријумчарио до Србије, одакле је Ус авионом побјегао у Русију.

Након изручења САД Јованчић се суочава с могућом казном од 20 година затвора, преноси агенција.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана