САД на „црну листу“ ставиле Фадила Новалића и Слободана Станковића

ГС
САД на „црну листу“ ставиле Фадила Новалића и Слободана Станковића

ВАШИНГТОН - Канцеларија за контролу имовине странаца (OFAC) Министарства финансија САД уврстила је данас на „црну листу“ премијера ФБих Фадила Новалића, те власника фирме „Интеграл инжењериг“ из Лакташа Слободана Станковића.

На листу OFAC је стављено и предузеће „ Интеграл инжењеринг“.

-У седмици прије избора 2018. године, Новалић је користио податке о пензионерима до којих је дошао преко службеног положаја како би слао писма у којима је наводио своја постигнућа и обећавао повећање пензија у земљи у којој питање пензима има јаку политичку важност - навели су у образложењу.

Они истичу да је на „црној листи“ због директног и индиректног учествовања у акцијама или политикама које подривају демократске процесе или институције на Западном Балкану.

Резултат стављања на „црну листу“ је замрзавање имовине у САД-у и свих потенцијалних трансакција Новалића у тој држави.

Како је саопштено из америчког министарства финансија и Станковић и „Интеграл“ доводе се у везу са „корупцијом у грађевинском сектору, гдје је 'Интеграл'  добио неке од највећих пројеката у РС захваљујући својој близини руководству Српске“.

-Велики грађевински пројекти се често предају Станковићу без фер и отворене конкуренције. Огромна већина Станковићевог богатства долази из јавног новца. Станковић је такође бивши власник Aлтернативне Телевизије д.о.о. Бања Лука (АТВ), медија под личном контролом корумпираног члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, чија сецесионистичка реторика и дјеловање у Српској угрожава стабилност и подрива Дејтонски споразум - кажу у OFAC.

Тврде да је „Станковићева куповина АТВ-а довела до тога да је кућа постала јасно пристрасна у корист Додика“.

-Куповина и трансформација АТВ-а показује реципрочну природу Додикових корумпираних односа, јер Станковићево богатство даје Додику богатог и моћног савезника који му политички користи - додају из OFAC.

Станковић је данас одређен за санкције по налогу Е.О. 14033 јер је материјално помогао, спонзорисао или пружио финансијску, материјалну или технолошку подршку или робу или услуге Додику или у његову подршку.

-Интеграл је данас именован према Е.О. 14033 због тога што је био у власништву или под контролом, или јер је дјеловао или наводно дјеловао за или у име, директно или индиректно, Станковића - наглашено је из ОФАЦ-а.

Додик се на „црној листи“ налази од почетка 2017. године.

Канцеларија за контролу страних средстава при Министарству финансија САД увела је почетком јануара ове године санкције српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику и Алтернативној телевизији због, како се наводи, активности и пријетњи по стабилност и територијални интегритет БиХ.

На интернет страници америчког Министарства финансија тадаје наведено наводи се да се овим поступком указује на, како кажу, посвећеност администрације америчког предсједника Џозефа Бајдена да се укаже на одговорност оних који, између осталог, "нарушавају стабилност западног Балкана кроз корупцију и пријетњу мировним споразумима".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана