САД цијелу Европу гурају у пакао

Вељко Зељковић
САД цијелу Европу гурају у пакао

БАЊАЛУКА - Иза упозорења појединих званичника и медија да Европа, односно НАТО наводно имају пар година да се припреме за рат са Русијом, крије се намјера САД да се изврши милитаризација појединих европских земаља и направи алиби за додатно распоређивање НАТО снага на истоку Старог континента.

Сматрају ово саговорници “Гласа Српске” коментаришући нове страхове који се посљедњих неколико седмица шире Европом - да постоји велика и реална опасност од нове руске агресије.

Шеф њемачких оружаних снага генерал Карстен Бруер недавно је упозорио да постоји опасност од руског напада на Њемачку, док је естонска премијерка Каја Калас истакла како Кремљ постаје озбиљна војна пријетња земљама источног крила НАТО-а. Британски лист “Телеграф” је објавио како се сви морају наоружати до зуба, док је њемачки лист “Билд” чак објавио наводно повјерљиве анализе НАТО-а, у којима се наводе разни сценарији, а један од њих је и да би до ескалације сукоба могло доћи 2025. године. Аутори овог текста су истакли да се њемачка војска већ увелико припрема за сукоб између Русије и НАТО савеза те да би у наредном периоду ова војна Алијанса могла распоредити чак 300.000 војника на своје источне границе у покушају да одврати руску агресију. До “цурења” њемачког плана дошло је само пар дана након што је и шведски министар цивилне одбране Карл Оскар Бохлин упозорио грађане да би се ускоро могли “суочити с перспективом рата”.

Генерал-мајор у пензији и бивши начелник Управе за стратегијско планирање Војске Србије Божидар Форца сматра како се ради о прављењу једне димне завјесе, односно алибија за распоређивање додатних НАТО трупа у централној и источној Европи, али и за астрономско повећање војних буџета. Истиче и како се на овај начин врло успјешно, ширећи нови егзистенцијални страх код грађана, скреће и пажња са великих економских и социјалних проблема који погађају чак и оне најмоћније земље, попут Њемачке. Истиче и како не вјерује да Русија планира напасти било коју европску земљу, иако Америка нешто тако прижељкује.

- Мислим да на овај начин САД преко својих истурених гласноговорника и контролисаних медија, а свесни тога да Украјина не може више ништа учинити на бојном пољу, сада свесно шире тај нови страх од Русије, како би могли наставити са пројектовањем своје силе, шаљући своје снаге у балтичке и скандинавске земље, али и на исток Европе. Само се наставља са подешавањем клешта око Русије. Због тога треба очекивати огромну милитаризацију Европе, а што Немачка покушава искористити како би вратила своју некадашњу моћ, а коју је угрозила Пољска - каже Форца.

Слично мишљење дијели и директор Евроазијског безбједносног форума, генерал у пензији Митар Ковач, наводећи да је страх од Русије нереалан и неоправдан. Сматра да САД на овај начин, а преко својих европских послушника, само покушавају очувати своје тренутне позиције унутар Европе, али и спремити за сценарио који постаје све очигледнији да ће на крају Украјина капитулирати. Они су, како каже, свјесни да ће овај рат неповољно завршити по њих те на овај начин покушавају мобилизовати европске савезнике да на себе преузму “улогу Украјине”.

- Ту неку нову окосницу према Русији, наводни штит, требало би да чине пре свега Пољска и балтичке земље, а можда и сама Немачка. Зато се и шири овај страх од неког наводног руског напада, јер како другачије грађанима објаснити енормна издвајања за војне буџете, док се у исто време не исплаћују подстицаји пољопривредницима који штрајкују. Због тога се последњих неколико седмица шири и страх од евентуалних резултата америчких избора. Медији и политичари све више цитирају речи Доналда Трампа да ће уколико победи САД сигурно дићи руке од Европе - наводи Ковач, додајући да уколико би се то и десило Трамп сигурно то и урадио.

Савјест

Изгледи за други предсједнички мандат Доналда Трампа, а након убједљиве побједе у Ајови, алармирали су поједине европске званичнике. Како постаје све извјесније да би се он могао кандидовати за Бијелу кућу, влада страх да би уколико побиједи на предсједничким изборима могао пореметити не само трговинске односе са Европом, него и повући америчку војну подршку. Према ријечима Форце, вјероватно је код тих “уплашених” прорадила савјест шта би Русија могла урадити, након мјесеци сатанизовања и санкција које су незапамћене у људској историји. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана