Сабор СПЦ: Остајемо са својим народом без обзира на насиље које се систематски спроводи деценијама

Срна
Сабор СПЦ: Остајемо са својим народом без обзира на насиље које се систематски спроводи деценијама

БЕОГРАД - Српска православна црква (СПЦ) свуда, а посебно на Косову и Метохији, остаје са својим народом без обзира на насиље које се систематски и некажњено спроводи над косметским православним Србима деценијама, а посебно од 1999. године, поручили су архијереји СПЦ са засједања Светог архијерејског сабора.

У саопштењу СПЦ је наглашено да, након одлуке Приштине да забрани улазак на Косово и Метохију Његовој светости патријарху српском Порфирију, Свети архијерејски сабор пред цијелим цивилизованим свијетом, а посебно хришћанима, свједочи да српски народ и његова СПЦ на Косову и Метохији живе у потпуној правној, што значи егзистенцијалној, несигурности.

-Ово безакоње учињено пред лицем света у часу када се власт у Приштини нада пријему у Савет Европе, бледа је слика онога што тамошња власт свакодневно чини српском народу који живи на свом вековном животном простору, на Косову и у Метохији најмање миленијум и по, о чему живо сведоче древни манастири и цркве, гробови, фреске и иконе непроцењиве вредности . наведено је у саопштењу Сабора СПЦ.

Свети архијерејски сабор указао је шта се дешава свим одговорним међународним факторима који имају могућност да утичу на приштинске власти и истовремено позвао православни и сав хришћански свијет и његове духовне вође да се молитвом и другим начинима заузму за поштовање вјерских права Срба на Косову и Метохији.

-СПЦ никада није била, није ни сада, а засигурно ни убудуће неће бити политичка институција већ јесте и остаје духовна мајка православних Срба која своју духовну мисију неометано врши у државама широм света. СПЦ ни у Србији ни у другим државама нема статус државне Цркве или политичке организације и зато се на њу не могу примењивати политичка мерила - наглашено је у саопштењу.

Српски архијереји су указали да су актуелне власти у Приштини класичном злоупотребом права и подривањем темеља владавине права, у данима када православни хришћани прослављају Васкрсење Христово, покушале да понизе СПЦ и да међу Србе на Косову и Метохији унесу нове страхове и зебње не би ли их принудили да напусте своје светиње и домове.

-Свети архијерејски сабор СПЦ на челу са Његовом светошћу патријархом српским Порфиријем апелује на међународне органе на Косову и Метохији да учине све што до њих стоји да се престане са флагрантним кршењем људских права и основних слобода српског народа - наведено је у саопштењу.

Његова светост патријарх српски Порфирије и његова пратња враћени су јуче са административног прелаза Мердаре.
Њима је тако онемогућено да отпочну редовно годишње засједање Светог архијерејског сабора у Пећкој патријаршији, на коме то чине од прве половине 14. вијека и доба Светог патријарха Јоаникија Другог.

Сабор је стога почео јутрос служењем Свете архијерејске литургије у Храму Светог Саве у Београду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана