Са каквим ће слоганима партије на предстојеће локалне изборе

Маријана Миљић Бјеловук
Foto: Архива

БАЊАЛУКА - Већина странака у Српској изабрала је слогане за предстојеће локалне изборе. Назив Српска доминираће на билбордима, али поједини ће покушати да привуку гласове дирањем у душу, адут других биће слога, док ће трећи послати поруку да су они прави избор, без икакве дилеме.

Од јачих партија слоган још није обзнанио само СНСД.

- За 15 дана знаћемо под којим слоганом ће СНСД наступити на предстојећим изборима - рекао нам је потпредсједник те странке Мирослав Бојић.

Међутим, друге странке у Српској су се о том питању увелико одредиле и код највећег броја њих акценат је стављен на саму Српску.

Тако ће СПС, чији је лидер Горан Селак, пред грађане са слоганом “За Српску треба имат’ душу”, док ће код Уједињене Српске коју води Ненад Стевандић на билбордима стајати слоган готово идентичан називу странке, “Уједињени за Српску”. И у ДЕМОС-у су одредили слоган и он неће претрпјети измјене у односу на изборе одржане прије скоро четири године.

- Слоган остаје исти и он носи назив “Без дилеме, Српска прије свега”. Тај слоган ћемо мало модификовати у зависности од града до општине, тако да ће у највећем граду Републике бити “Без дилеме, Бањалука прије свега” и тако даље по локалним заједницама. Препознатљиви смо по том слогану и нећемо га мијењати  - казао је “Гласу” генерални секретар ДЕМОС-а Боран Босанчић. 

И ДНС је већ одредио са којим слоганом ће пред грађане, а он ће, како наводе у тој странци бити у складу са свим дешавањима на овим просторима. 

- ДНС се опредијелио да изађе са слоганом који је најпотребнији српском народу, а то је “Сложно за Српску”, а тај назив надаље ће се комбиновати према градовима и општинама па ће тако бити слоган у Бањалуци “Сложно за Бањалуку”, у Приједору “Сложно за Приједор” и тако даље - казао је “Гласу Српске” лидер ДНС-а Ненад Нешић.

У највећој опозиционој странци у Српској, СДС-у, наводе да још нису представили слоган, али је и више него извјесно да ће он бити “Воља народа”. 

- Тај слоган се сам по себи намеће кроз сва ова збивања која је Српска демократска странка имала, а које се односе на санкције и забрану учешћа и овјере на изборима. Тако да је извјесно да ће слоган бити као и на првим вишестраначким изборима у БиХ када је СДС наступао под слоганом “Воља народа” - казао је “Гласу”  предсједник СДС-а Милан Миличевић и додао да ће идућих дана тај слоган бити потврђен и на страначким органима. 

Поруке

У ПДП-у нису још увијек одредили слоган, али прва верзија са којом ће пред грађане је већ разматрана.

- Разматрали смо једну од опција која је везана за наш посљедњи сабор који се звао “Српска на првом мјесту”. Једна од опција јесте да тај слоган буде пренесен на локалне изборе на начин да сваки град носи назив да је на првом мјесту. Ако на крају буде таква одлука слоган би био “Бањалука на првом мјесту”, “Модрича на првом мјесту”, “Пале на првом мјесту” и тако широм Српске - казао је “Гласу” генерални секретар ПДП-а Ненад Вуковић и додао да ће коначна одлука о слогану бити донесена у идућих десетак дана на изборном штабу ПДП-а. 

Политички аналитичари наводе да партије са слоганима са којима иду пред народ не поручују ама баш ништа.

- Суштински, ријеч је о промашеној теми. По слоганима рекло би се да је ријеч о општим изборима за инокосне функције на нивоу Српске и БиХ јер то дефинитивно нису слогани о којима би се могло нешто озбиљније разматрати када је ријеч о локалним изборима који су нам на репертоару. У тим слоганима нити један грађанин неће се баш претјерано препознати јер је једнима Српска на првом мјесту, док су опет други уједињени, сложни и вољни да нешто ураде за Републику Српску - казао је “Гласу” политички аналитичар Небојша Тојагић. 

Код свих доминира Српска у слогану осим код СДС-а, а Тојагић наводи да је то разумљиво с обзиром на све околности које је прошла та странка у претходоном периоду. 

- Међутим, нико се са слоганом није нешто претјерано издвојио, да је нешто маштовито понудио грађанима Српске да би они бар почели размишљати на основу тог слогана о евентуалном давању повјерења тој политичкој опцији. Опет смо у неком сивилу уједначености и по називу слогана ништа се неће моћи схватити. Нема ту никакве креативности - поручио је Тојагић.

Главна ствар која ће бити пресудна на предстојећим локалним изборима, наводи он, јесте заправо та колико ће страначки активисти стићи да обиђу домаћинстава.

- То ће посебно бити кључно у Бањалуци и Бијељини. Биће то рововска борба у којој ће побиједити онај који закуца на више врата, обиђе више кућа и улица - закључио је Тојагић.  

Историја

Сличног мишљења је и политиколог Мирко Матић који наводи да је циљ једног изборног слогана да у свега неколико ријечи приближи грађанима суштину политике која се представља на изборима.

- Кроз историју су слогани утицали на то да неко добије изборе. Слоган би требало да буде јединствен и памтљив као и да представи странку на најбољи начин. Данас видимо да готово све странке користе националне одреднице у својим изборним слоганима, што на неки начин указује на кризу која постоји у Републици Српској - казао је “Гласу” Матић и додао да, када је једно друштво у кризи, национализам се јавља као реакција.

Наглашава и да је трагедија наше политике то што се ниједна странка не бави примарно економским питањима, стога ниједан слоган као свој лајтмотив нема економски напредак.

УС -  “Уједињени за Српску”
СПС  - “За Српску треба имат’ душу”
ДЕМОС - “Без дилеме, Српска прије свега”
ДНС - “Сложно за Српску”
СДС - “Воља народа”

Програми

Аналитичари наводе и да су програми, које ће странке понудити грађанима пред предстојеће локалне изборе, идентични.

- Све то како ствари стоје биће копи-пејст. Предстојеће локалне изборе неће одлучити ни слоган, ни кампања, ни гомила билборда који ће бити и који ће говорити о заштити српских националних интереса, као вјероватно ни сама кампања путем медија којој ћемо бити изложени - казао је Небојша Тојагић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана