Русија и Србија заузеле страну: Тајван је неодвојиви дио Кине

СРНА
Русија и Србија заузеле страну: Тајван је неодвојиви дио Кине

Србија принципијелно и досљедно подржава политику "једне Кине" и не признаје државност Тајвана, док истовремено централну Владу у Пекингу сматра једином легитимном владом кинеског народа, саопштено је данас из Министарства спољних послова Србије.


Поводом избора одржаних на Тајвану користимо ову прилику да истакнемо да Србија, у складу са нашом доследном политиком и залагањем за поштовање начела међународног права и Повеље УН, принципијелно и доследно подржава политику једне Кине, не признаје државност Тајвана, а централну Владу у Пекингу сматра једином легитимном Владом кинеског народа, наводи се у саопштењу.

Из Министарства истичу да Србија у пуној мјери подржава територијални интегритет, суверенитет и јединство Народне Републике Кине.

- Наша званична позиција, која ће остати непромењена, јесте да је Тајван саставни и неодвојиви део Народне Републике Кине, наводи се у саопштењу.

Из Министарства истичу да Србија придаје посебан значај и важност "изванредним политичким односима и свестраној сарадњи са Кином, који се темеље на свеобухватном стратешком партнерству и челичном пријатељству између два народа.

Став Русије је да је Тајван интегрални дио Кине, саопштила је данас портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова поводом избора одржаних на том острву.

- Став Русије према Тајвану је добро познат, досљедан и непромјењив - навела је Захарова.

Она је истакла да је та политика наглашена у неколико споразума и као примјер навела Споразум о добросусједским односима, пријатељству и сарадњи између Руске Федерације и Кине из 16. јула 2001. године.

Она је подсјетила да је у том споразуму Русија потврдила непромјенљивост свог принципијелног става према питању Тајвана, које је утврђено у потписаним политичким документима које су усвојили шефови обје државе од 1992. до 2000. године.

Раније данас је објављено да је кандидат тајванске Демократске прогресивне партије Лај Чангте побиједио на изборима за лидера тог кинеског региона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана