Руководиоци оптужени да су оштетили "Електропренос" за пола милиона КМ

ГС
Руководиоци оптужени да су оштетили "Електропренос" за пола милиона КМ

САРАЈЕВО – Тужилаштво БиХ подигло је, а Суд БиХ потврдио оптужницу против генералног директора "Електропреноса БиХ“ Мате Жарића и још четири руководиоца, у којој је наведено да су оштетили ту компанију за скоро пола милиона КМ.

Тужилаштво БиХ саопштило је да су, осим Жарића, оптужени руководилац Службе за комерцијалне послове Драго Малешевић,  Зоран Манојловић у својству упосленика и руководиоца пројекта Оперативног подручја Бањалука, извршни директор за финансије и члан управе Мила Буле, те Александар Шукало, те Мато Жарић у својству генералног директора “Електропренос БиХ”.

Тужилац Посебног одјељења за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ је подигао оптужницу против наведених особа која их терети да су у периоду од 8. априла 2015. до 22. августа 2018. године, поступајући као одговорне особе у институцијама БиХ, искориштавањем свог службеног положаја, прибавили другом имовинску корист, а нанијели штету “Електропреносу БиХ” а.д. Бањалука у износу од 454.957,95 КМ.

Према наводима оптужнице,  Жарић је оптужен да је у својству генералног директора 8. априла 2015. године, као наручилац радова, закључио уговор са  правним лицем као извршиоцем радова, у предмету набавке изградње трафостанице ТС 110/20 КВ Шипово са уградњом опреме у вриједности од 5.323.008,44 КМ у року од 18 мјесеци од дана увођења извођача у посао и уплате аванса.

-Након што је исплаћен аванс правном лицу у износу од 532.300,84 КМ, уговорне обавезе од стране извођача нису окончане у року дефинисаном уговором, прекорачивши на тај начин рок за извршење радова у укупном износу од 77 дана. Оптужени су пропустили да поступе у скаду са уговором на основу којег  је извођач у обавези „Електропреносу" платити уговорену казну у висини од 0,3 одсто од укупне вриједности од уговорених послова без ПДВ-а за сваки календарски дан прекорачења рока за извршење уговора. Усљед оваквог пропуста учињеног од стране оптужених да се обрачуна и изврши наплата затезних камата настала је штета по компанију „Електропренос БиХ“, компанију која је надлежна за дистрибуцију електричне енергије на нивоу цијеле БиХ, а другом прибављена имовинска корист - истичу у Тужилаштву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана