Руге завршио посјету региону: Западни Балкан од стратешког значаја за НАТО

Танјуг
Руге завршио посјету региону: Западни Балкан од стратешког значаја за НАТО

БРИСЕЛ- Помоћник генералног секретара НАТО-а за политичка питања и безбједносну политику Борис Руге завршио је посјету Сарајеву, Приштини и Београду, током које је истакао да је Западни Балкан регион од стратешког значаја за Алијансу и поновио чврсту посвећеност НАТО савезника трајној безбједности.

Како је објављено на сајту НАТО-а, Руге је указао на континуирану, дугогодишњу сарадњу између НАТО-а, Европске уније и других међународних организација у циљу консолидације регионалне стабилности.

Руге је боравио у Београду, Приштини и Сарајеву од 16. до 22. августа.

Како је наведено у саопштењу, Руге је у Београду, гдје се састао са предсједником Србије Александром Вучићем, министром спољних послова Марком Ђурићем и представницима међународне заједнице, "имао добре размене о различитим аспектима партнерства НАТО-Србија" за које је изразио наду да ће бити продубљени, као и о напорима Алијансе широм региона.

У разговорима са представницима привремених институција у Приштини Руге је, поводом најаве поновног отварања моста преко реке Ибар у Митровици, подвукао став НАТО-а да се одлуке морају доносити кроз дијалог и на координисан начин.

Он је такође истакао пуну подршку НАТО-а дијалогу Београда и Приштине уз посредовање ЕУ, као оквиру за рјешавање отворених политичких питања, додаје се у саопштењу.

Током састанака са Предсједништвом и другим високим званичницима у БиХ, Руге је потврдио да НАТО остаје снажно посвећен суверенитету и територијалном интегритету земље и неће дозволити да се појави било какав безбедносни вакуум, објављено је на сајту НАТО.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана