Рудници боксита Јајце од општине Сански Мост траже више од милион марака

Независне
Рудници боксита Јајце од општине Сански Мост траже више од милион марака

САНСКИ МОСТ - Компанија Рудници боксита Јајце подигла је тужбени захтјев против опћине Сански Мост којим тражи финансијску надокнаду у износу од преко милион марака због забране експлоатације боксита на подручју Паланачког поља, у близини Лушци Паланке, двадесетак километара од Санског Моста.

"Ова компанија је поднијела захтјев и добила дозволу за истраживања лежишта боксита и започели су с тим активностима. У међувремену је Опћинско вијеће донијело одлуку о проширењу водозаштитних зона, чиме је обухваћен простор гдје су се вршила истраживања и тиме су сви радови морали бити стопирани", рекао је Сабахудин Пауновић, опћински правобранилац.

Према његовим ријечима, тужилац је у међувремену тражио застој поступка очекујући да ће Опћинско вијеће промијенити своју одлуку, али до тога није дошло, па је судски поступак тренутно у току.

Иначе, поменута одлука донесена је прије три године и њоме су тада знатно проширене водозаштитне зоне, те прописане ригорозне мјере заштите изворишта ријека Здена и Дабар, с којих се обавља водоснабдијевање питком водом.

То је укључивало и забрану експлоатације минералних сировина на ширем подручју Паланачког поља, гдје се налазе рудокопи боксита. Истраживањима која су проведена прије више деценија установљено је како се поменути извори водом снабдијевају управо с поменутог поља, гдје се налази њихова водоакумулацијска зона.

У предузећу Рудници боксита Јајце су тада навели како су послије инспекцијског надзора били приморани све послове зауставити у мјесецу, те да им је нанесена велика штета јер су у ове активности уложили велика средства. Навели су како су у периоду прије тога вршили истраживања налазишта боксита, те су за то прибавили све потребне дозволе, укључујући и ону концесиону. Планирали су проширење производње и повећање броја запослених радника, међу којима би био највећи број радника из повратничке популације. Поменута одлука донесена је на основу елабората који је урадила једна фирма из Завидовића уз финансијску подршку међународних организација, а њоме је Паланачко поље прекатегорисано у највишу водозаштитну зону. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана