Рудари поручили да неће дозволити стечај рудника у Тузли и Зеници

Срна
Рудари поручили да неће дозволити стечај рудника у Тузли и Зеници

САРАЈЕВО - Рудари Рудника угља “Крека” и представници синдиката рудара у Федерацији БиХ /ФБиХ/ данас су поручили да неће дозволити стечај рудника у Тузли и Зеници и да су због тога спремни на социјални бунт.

Они су на конференцији за новинаре исказали незадовољство због наводне Одлуке Надзорног одбора предузећа “Електропривреда БиХ” о стечају у рудницима у Тузли и Зеници, истичући да су јединствени и да неће пристати да се у рудницима спроведе стечајни поступак.

У управи Рудника “Крека” истичу да нису добили писмено обавјештење о наводном покретању стечајног поступка.

Директор “Креке” Хасан Блековић рекао је на одвојеној конференцији за новинаре да овај рудник у посљедњих пет година има смањену производњу, наводећи податак да су 2018. године имали производњу од око два милиона тона угља, а у 2021. године 1,1 милион тона угља, па је уз пад производње смањена и продуктивност по раднику.

“Рудник жКрекаж у периоду од уласка у концерн до данас биљежи дуг од 420 милиона КМ. Од тога 117 милиона је везано за обавезе према радницима, имамо блокаду рачуна на основу тужби радника. Дужни смо жЕлектропривреди БиХж на основу позајмица 192 милиона КМ. Смањени су приходи, али су плате расле”, појаснио је Блековић.

Прокуриста Електропривреде БиХ у Креки Адил Башић сматра да се мора подићи радна дисциплина и да им је циљ да се “Крека” спаси јер је овај рудник потребан друштву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана