Ручак код Поџића скупљи за 20 КМ

Маријана Миљић Бјеловук
Ручак код Поџића скупљи за 20 КМ

БАЊАЛУКА - Министар одбране БиХ Сифет Поџић предложио је измјене правилника о коришћењу репрезентације у том министарству, према којем ће за ручак или вечеру коју он приређује бити потребно издвојити до 20 марака више по особи.

Измјене Правилника у Министарству одбране правдају поскупљењем хране, али и угоститељских услуга.

 - Измјене Правилника о коришћењу репрезентације у Министарству и Оружаним снагама БиХ предложене су због тренутне ситуацију на тржишту, како у БиХ тако и у иностранству, а која се огледа кроз повећање цијена основних животних намирница те посљедично повећање цијена туристичких и угоститељских услуга у БиХ - казали су “Гласу Српске” у Министарству одбране.

Нагласили су да измјене правилника предвиђају повећање свих утврђених лимита у износу од по 20 марака.

- Повећања износа појединачних лимита неће довести до повећања укупно одобреног лимита за Министарство и Оружане снаге. За реализацију наведених измјена неће бити потребна додатна средства - закључили су у Министарству одбране БиХ.

У измијењеном Правилнику о коришћењу репрезентације у Министарству и Оружаним снагама наведено је да ручак или вечера коју приређују министар, његови замјеници те начелник Заједничког штаба Оружаних снага, а који садрже предјело, главно јело, десерт те алкохолна и безалкохолна пића, износи 90 марака по особи.

Остали нижерангирани запослени у Министарству одбране своје госте могу да почасте истим менијем као и министар, али на располагању имају мањи износ новца по особи.

- Ручак или вечера које приређују секретар Министарства те замјеници Заједничког штаба Оружаних снага, помоћници министра, команданти и њихови замјеници, али и војно дипломатски представници БиХ у иностранству износи 70 марака по особи - наведено је у Правилнику.

За пет марака мање за ручак или вечеру по особи могу да издвоје припадници Министарства и Оружаних снага који организују дружење током спровођења активности имплементације међународних обавеза БиХ.

Још мање новца за оброк, који такође садржи од предјела до десерта уз пиће имају команданти бригаде. Они по госту имају на располагању 55 КМ за гозбу. Најмање за ручак или вечеру на располагању имају команданти пукова те војни представници БиХ у иностранству и то 50 марака по особи.

Рекордер

Министарство одбране годишње има на располагању око 250 милиона марака и тако је рекордер по потрошњи међу институцијама на нивоу БиХ.

Сав буџет махом одлази на покривање текућих издатака, а тек мањи дио на реализацију капиталних пројеката.

- Али с друге стране, сигуран сам да имамо привреднике који су спремни да креирајући дугорочне планове испуне услове за извоз у Русију - рекао је Ћорић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана