Лажна вијест о дискриминацији на Кросу РТС-а

ГС
Лажна вијест о дискриминацији на Кросу РТС-а

НОВИ ПАЗАР - Абдулах Шеховић побиједио је на Кросу РТС-а у Лесковцу. Добио је медаљу, попео се на постоље, али је неко измислио да није, па је кренуло згрaжавање. И сам РТС се извињваоао – нејасно је зашто, пише Време.

Мали Абдулах побиједио је у трци на 500 метара за ученике првог разреда на кросу Радио-телевизије Србије у Лесковцу, 12. октобра. Али, како су у суботу, 19. октобра, пренијели медији, није се нашао на побједничком постољу пошто је тамо наводно било мјеста само за српску дјецу. РТС се извињавао због „техничке грешке“ и то у Другом Дневнику, док је на друштвеним мрежама трајало згражавање „дискриминацијом“.

Међутим, све се десило сасвим другачије.

Како на Твитеру тврди Милош Панић, новинар Радио Београда који редовно извјештава са кроса РТС-а, на инсистирање града Лесковца су први пут на постољу „обични“ школарци били одвојени од чланова атлетских клубова, како би и дјеца која не тренирају атлетику имала шансу да се попну на постоље.

Абдулах Шеховић, који атлетику тренира у веома успјешном новопазарском клубу, био је једини атлетичар који је, међу „обичним школарцима“ стигао први, те се на постоље попео сам.

Новинар Панић је приложио и фотографију са сајта Кроса на којој Шеховић стоји на највишем мјесту постоља, иако су медији тврдили да на постоље није пуштен. 

На фотографији је јасно видљиво да има и диплому и медаљу.

- Заиста нисам разумио намјеру родитеља или whistle blower-а који су иницирали спорни текст. Велики проблем су нам направили, сви смо писали изјаве за РТС, али мирна нам је савјест, написао је Панић, и додао: И да… волим Нови Пазар и моје пријатеље одатле.

Откуд наводни скандал?

Непотписана вијест о наводном „скандалу“ потекла је од спорног сарајевског портала Истрага.бa који је објавио другу фотографију, на којој је мали Абдулах са дипломом и медаљом, док су иза на постољу друга дјеца.

Фотографија сугерише, како пише пише овај портал, да се не ради само о пропусту РТС-а, већ о могућој дискриминацији према Бошњацима у Србији.

- Ово је директна дискриминација. Наш син је заслужио да стоји на побједничком постољу, али је системски склоњен. Ово није само грешка новинара РТС-а, већ одраз ширег проблема у друштву, преноси портал шта су наводно рекли  „огорчени родитељи“.

Главни уредник санджачког портала СNEWS позвао је Бошњачко национално вијеће, Исламску заједницу, политичке странке и организације да реагују, критикујући РТС.

Такву непровјерену вијест пренијели су медији попут портала Нова, Н1, али испрва и портал „Времена“.

Чудна реакција РТС-а

Згражавање на друштвеним мрежама било је огромно. За ријеч се јавио и члан управног одбора РТС-а, Предраг Аздејковић, геј-активиста близак властима.

- Велика је брука оно што се десило на Кросу РТС-а, али још већа што РТС и даље ћути и не реагује, написао је он, најављујући да ће Управни и Етички одбор РТС-а испитати шта се догодило и тражити јавно извињење.

Но, РТС није узео у заштиту ни свој Крос ни људе који раде на тој манифестацији са великом традицијом – на којој, иначе, Пазарци редовно побјеђују јер се ради о једном од најбољих атлетских клубова у Србији.

Стеван Ковачевић, директор и оснивач кроса РТС-а, морао је у Дневнику да се извињава и тврдио је да је дошло до „техничке грешке“ организатора трке.

- Техничка грешка записничког стола у Лесковцу, првобитно је узроковала овај неспоразум који је одмах разјашњен послије синоћњег разговора са градоначелником Нихатом Бијевицом, али исто тако и са породицом малог Абдулха. Наравно, ми ћемо поново прогласити дјечака за побједника, а он је проглашен и у Лесковцу за побједника, добио је и златну медаљу и диплому. Вјерујем да ћемо овај неспоразум отклонити на обострано задовољство, рекао је Ковачевић за РТС.

Тако је јавност у Србији, низ медија, па и сам РТС насјео на писање спорног сарајевског портала, пише Време.

Како је још на Твитеру додао новинар Панић, који прати Крос:

- у Новом Пазару су дивни људи, наши дугогодишњи пријатељи. Посебно наши млади атлетичари, Саима, Мејра, Алдин… сви одрасли на стазама РТС Кроса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана