Рогић: Наредба за поновно бројање гласова преурањена

Срна
Рогић: Наредба за поновно бројање гласова преурањена

САРАЈЕВО- Члан Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ Владо Рогић гласао је на данашњем Колегијуму против наредбе о поновном бројању гласачких листића по службеној дужности на свим бирачким мјестима у Републици Српској за ниво предсједника и потпредсједника Српске, те упитао на основу чега је донесена оваква одлука, коју сматра преурањеном јер још нису утврђени резултати избора.

Са шест гласова за и једним против ЦИК БиХ наредио је Главном центру за бројање отварање врећа и поновно бројање гласачких листића по службеној дужности на свим бирачким мјестима у Републици Српској за ниво предсједника и потпредсједника Републике Српске, укључујући Брчко дистрикт.

-Добили смо, проговоре, жалбе и захтјеве, а нисмо их обрадили. Овај ЦИК ни по једном приговору или жалби није донио рјешење, а ми доносимо наредбу о поновном пребројавању- рекао је Рогић.

Он је појаснио да је законом изричито и прецизно наведено када се по службеној дужности врши поновно бројање гласова.

-Ми сада утврђујемо нешто по службеној дужности. Ако погледате институт по службеној дужности у Изборном закону, нигдје не стоји да ЦИК у овом тренутку може по службеној дужности донијети наредбу или одлуку или било какав акт да се поново пребројава цијела изборна јединица - рекао је Рогић, додајући да је наредба у нескладу са одредбама Изборног закона када је у питању тајминг.

Рогић је напоменуо да је могуће да би ЦИК на крају донио исту наредбу ако се стекну услови за то на основу приговора и захтјева за поновно пребројавање, што би било тек након утврђивања резултата.

-У овом тренутку по службеној дужности то ЦИК не може урадити. Поставља се питање чему онда захтјеви за поновно пребројавање и шта ће се урадити са тим захтјевима? - упитао је Рогић, додајући да апсолутно није вријеме за доношење овакве наредбе.

Предсједник ЦИК-а Суад Арнаутовић подсјетио је да је ЦИК јутрос одржао Колегијум на којем је размотрен већи број примједби и приговора на ток изборног процеса за ниво предсједника и потпредсједнике Републике Српске, те да добијени видео-материјали и документи показују да је изборни процес контаминиран толико да онемогућава правовремено утврђивање резултата.

Он је нагласио да је БиХ демократска земља која функционише у складу са законом и на основу слободних и демократских избора, те да је ЦИК, имајући то у виду, донио наредбу по којој се главном центру за бројање наређује отварање врећа са гласачким листићима, поновно бројање и утврђивање резултата са 2.239 редовних бирачких мјеста.

Арнаутовић је навео да ће резултати гласања у Центру за бројање бити јавно изложени како би јавност могла имати увид, а копије резултата гласања биће уручење акредитованим посматрачима на њихов захтјев.

Он је одбацио тврдњу Рогића да нема правног основа за доношење овакве наредбе, те да правно има могућност за њено доношење.

Члан ЦИК-а Ирена Хаџиабдић указала је да је велику вјеру поклонила извјештају ОЕБС ОДИР-а у којем се наводи да је било застрашивања бирача, куповине гласова, пуњења гласачких кутија мимо редовног, фотографисања гласачких листића и пуно процедуралних проблема, као и непрописно запечаћених гласачких кутија.

-То баца љагу на изборни процес. Знамо кога највише кривимо за све оно што се дешавало на дан избора - рекла је Хаџиабдићева.
Она је додала да је за њу најбитније оно што је чула од главног контролора, који на увид има све што су општинске и градске изборне комисије правилно објединиле.

-Након што смо у петак објавили да имамо проблем у 60 општина и градова и на око 1.000 бирачких мјеста за различите нивое, данас смо чули да имамо проблем 90 основних изборних јединица и од тога на 500 бирачких мјеста на различтитим нивоима - појаснила је Хаџиабдићева свој став.

Она је додала да ће ЦИК прије или касније доћи у ситуацију у каквој је сада, водећи рачуна о роковима, те да не може поклонити вјеру правилном обједињавању резултата.

-Видјели смо видео гдје чланови бирачког одбора признају да су уписивали нуле кандидатима који су по њиховим информацијама добили гласове. То је признавање кривичног дјела. Видјели смо уништавање изборних исправа. Све ће се то разматрати пред Тужилаштвом, али то није разлог да не скинемо љагу са изборног процеса - додала је Хаџиабдићева.

Она је истакла да желе да што прије утврде резултате на тачан и транспарентан начин.

-Као члановима ЦИК-а нам закон не брани да у Центру за бројање пребројимо гласове и тако утврђене подржимо - рекла је Хаџиабдићева, додајући да јој не пада на памет да подржи нешто што на одговарајући начин није пребројано нити валидно.

Члан ЦИК-а Вања Белица Прутина је нагласила да је сагласна са Хаџиабдићевом, истичући да се врши поновно бројање ради правилног обједињавања резултата на шта, према њеним ријечима, ЦИК има пуно право.

-С циљем тачног утврђивања гласова ЦИК се у опредјељује да у овом тренутку изврши поновно бројање гласова на свим бирачким мјестима. Напомињем да се то бројање врши у Центру за бројање од за то обучених људи, са процесом бројања који је у потпуности покривен видео-надзором, а према измјенама Правилника политички субјекти овлаштени су акредитовати довољан број посматрача - навела је она.
Прутина сматра да је овај начин потпуно транспарентан и најкраћи пут како би се кончано утврдили изборни резултати за овај ниво власти с обзиром на број запримљених приговора.
Поновно бројање гласачких листића биће извршено у складу са динамиком коју ће утврдити директор Главног центра за бројање који је дужан направити анализу и евиденцију запримљених гласачких листића, неискориштених гласачких листића, као и анализу и посебну евиденцију неважећих и оштећених гласачких листића по сваком бирачком мјесту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана