Родић: Популациона политика мора бити приоритет у Српској

Срна
Родић: Популациона политика мора бити приоритет у Српској

Предсједница Форума жена Социјалистичке партије Српске (СПС) Јелена Родић изјавила је данас да популациона политика мора бити приоритет у Републици Српској с обзиром на то да су школске учионице све празније.

"У школама широм Републике Српске звони звоно за узбуну јер су учионице све празније, рекла је Родићева коментаришући чињеницу да је 605 ученика прошле године напустило Српску.

Ако се настави овај негативни тренд, Родићева сматра да ће у многим школама звона заувијек утихнути.

"Одлазак 605 основаца из Републике Српске само у прошлој години алармантан је податак који указује да остајемо без најзначајнијег ресурса, а то су људи", рекла је Родићева.

Она је истакла да овакви подаци захтијевају хитну реакцију цјелокупног друштва и промјену националних приоритета и политика, саопштено је из СПС-а.

Указала је да популациона политика која подразумијева демографску обнову Српске и задржавање становништва мора имати исти третман са политиком институционалног јачања Републике Српске.

"Ако останемо без људи, коме ће институције служити и ко ће у њима служити Српској", истакла је Родићева, која је и мајка четворо дјеце.

Из Министарства просвјете и културе Републике Српске потврдили су за "Независне" да је у прошлој школској години 605 ђака из основних школа широм Српске наставило школовање у образовним установама у иностранству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана