Родерик Мур: Мало вјероватно да ће PIC у августу окончати супервизију

Жељка Домазет
Родерик Мур: Мало вјероватно да ће PIC у августу окончати супервизију

Одлука PIC-а о “замрзавању” мандата супервизора за Брчко је нека врста теста, врло важног теста и за институције Брчко дистрикта и за стране које су у спору, односно ентитете. Међутим, ја ову одлуку не бих донио да нисам био сигуран да институције могу да положе тај тест.

Рекао је ово “Гласу Српске” супервизор за Брчко и замјеник високог представника у БиХ Родерик Мур.

- Вјерујем да OHR неће увијек бити ту. Кад БиХ приступи у чланство ЕУ, увјерен сам да ће OHR бити далеко изван политичког пејзажа ове земље - рекао је Мур.

* ГЛAС: Шта значи одлука о “замрзавању” супервизије у Брчко дистрикту која је у сриједу донесена на сједници PIC-а?

МУР: У суштини постоје два елемента у вези са одлуком која је донесена на PIC-у. У ствари, донесене су двије одлуке - једну сам донио ја, а другу високи представник, а Управни одбор PIC-а дао је подршку тим одлукама. Моја одлука јесте да  суспендујем своје супервизијске надлежности и супервизијску функцију почевши од 31. августа. У том контексту и високи представник је донио одлуку да у Брчко дистрикту затвори канцеларију OHR-а, јер нема смисла да ја обуставим своја овлашћења, а да канцеларија OHR-а настави да ради и даље. Други елемент до кога се дошло на сједници, мада за то није било потребно донијети одлуку, било је потврђивање рада и постојања Aрбитражног трибунала. Трибунал ће наставити да постоји све дотле док супервизор уз одобрење високог представника не обавијести Трибунал да су испуњени сви услови због којих постоји, односно да услови због који постоји престају и више нису на снази.

* ГЛAС: Може ли се очекивати да можда 31. августа донесете одлуку о укидању, односно затварању супервизије?

МУР: Не мислим да ће до тога доћи, али није немогуће. Међутим, велике су сумње да ће се тако нешто десити. Управни одбор PIC-а има овлашћења да може донијети одлуку о укидању супервизије. Управни одбор PIC-а је разматрао и ту могућност на посљедњој сједници, али на крају је подржао овај компромисни приступ.

* ГЛAС: Када би се могло очекивати да супервизија буде коначно окончана?

МУР: Тешко је сада предвидјети када би до тога могло доћи. Супервизор и Управни одбор PIC-а ће и даље пратити ситуацију у земљи и шта ће се даље догађати послије ступања на снагу суспензије коју смо донијели. Ово је нека врста теста. Ово је врло важан тест и за институције Брчко дистрикта и за стране које су у спору, односно ентитете. Међутим, ја ову одлуку не бих донио да нисам био сигуран да институције могу положити тај тест. Много поштујем то што су институције Брчког и грађани урадили у протеклом периоду. Пред дистриктом и другим заједницама у земљи постоје многи изазови и мислим да ће се дистрикт с тим моћи носити сасвим добро.

* ГЛAС: Како коментаришете став Турске да супервизија буде настављена у пуном капацитету?

МУР: Поштујем позиције Турске. Она има неке легитимне бојазни. Објашњавали су да на Брчко дистрикт гледају као на успјех. И они подржавају концепт окончања супервизије у некој временској тачки, међутим, нису увјерени да је сада прави тренутак за то. Они имају питања о степену испуњености услова из арбитражне одлуке. Уосталом, они сами треба да кажу каква су и зашто су таква њихова питања, али поштујем њихов став.

* ГЛAС: Чују се оцјене да је, откако сте Ви дошли на мјесто супервизора, у Брчком релаксирана ситуација. Сматрате ли то својим успјехом?

МУР: Кад сам дошао крајем 2010. године и преузео одговорност супервизора, тада сам мислио да треба размислити о могућности прекида режима супервизије или наћи неки модус транзицијског рјешења. Такође ми се чинило да у међународној заједници постоји воља и жеља да размотримо различите начине рјешавања режима супервизије. Увидио сам да је начињен огроман помак унутар мандата мојих претходника. На основу тога дошао сам до закључка да бих највише могао допринијети раду институција у Брчко дистрикту да не вршим функцију супервизора и не користим своја правна овлашћења. Другим ријечима, да не доносим обавезујуће одлуке умјесто органа власти. Чинило ми се да у периоду транзиције треба да имамо мање заступљен интервенционизам, што не значи да мој тим и ја нисмо радили јако много. Радили смо на други начин - иза сцене. Пратили смо, посредовали и охрабривали. Чак смо некада посредујући доводили до рјешења. И ту је постигнут велики успјех.

* ГЛAС: Шта ћете радити до 31. августа, док не замрзнете функцију супервизора?

МУР: Супервизор до 31. августа и послије тога задржава сва овлашћења која проистичу из коначне арбитражне одлуке и других правних аката као што је Статут Брчко дистрикта. Послије 31. августа одлучио сам да не вршим свакодневне активности функције које сам као супервизор имао. До сада смо чланови мог тима и ја били на сједницама Скупштине, састанцима координационог тијела, али од 31. августа ми ћемо престати да радимо такве ствари. Тражићемо од тамошњих лидера и институција да воде рачуна о функцијама које треба да врше.

* ГЛAС: Када ће бити отворена канцеларија ЕУ у Брчком?

МУР: Само ЕУ зна тачно. Нама су рекли да ће то бити у идућих неколико мјесеци.

* ГЛAС: Да ли БиХ са OHR-ом, за који се не зна када ће паковати кофере, и са вашом “замрзнутом функцијом” може у ЕУ?

МУР: Наравно да може. A свакако се надамо да и хоће. Био сам изненађен и очаран на сједници PIC-а чињеницом да су чланице PIC-а рекле да је свих 27 чланица ЕУ пружило пуну подршку  европској перспективи БиХ.

* ГЛAС: То онда може са вама двојицом?

МУР: Вјерујем да може и вјерујем да OHR неће увијек бити ту. Када БиХ приступи у чланство ЕУ, увјерен сам да ће OHR бити далеко изван политичког пејзажа ове земље. Ствари треба да еволуирају у овој земљи када БиХ буде чврсто на путу ка ЕУ и када буду испуњени услови 5+2, онда неће бити потребе за OHR-ом.

* ГЛAС: Договор о војној државној имовини је постигнут и треба само да буде изгласан у Парламенту?

МУР: То је значајан помак унутар 5+2. Услов два је широк и свеобухватан. Односи се на општу оцјену да БиХ у потпуности поштује Дејтонски мировни споразум. Када међународна заједница буде увјерена да је БиХ чврсто на путу ка ЕУ и да поштује споразум, онда ће моћи да се донесе одлука о гашењу OHR-а. Па, ви сте за одлазак OHR-а.

* ГЛAС: Које су то највеће опасности које Ви видите?

МУР: Има много могућих изазова и пријетњи у овој земљи. Надам се да ће ова земља успјети да их превазиђе. То су корупција, организовани криминал, владавина права, сиромаштво, незапосленост и дисфункционалност политичких институција. Одређени трендови у земљи постоје да се креће у правцу раздвајања, а не интеграције. Надам се да би стратегија коју би земља могла да искористи и која би укључила рјешавање свих ових питања, била стратегија кретања у истом смјеру као и осталих сусједа око вас. У смјеру чланства у ЕУ и НAТО-у.

* ГЛAС: Ово о чему говорите су европски захтјеви, а не захтјеви OHR-а и високог представника, па шта ћете ту?

МУР: Па, ми подржавамо европски пут БиХ.

Избори

* ГЛAС: Турска је такође захтијевала да буду наметнута посебна изборна правила за Сребреницу, као и 2008. године. Како коментаришете захтјев да се високи представник мијеша у изборни процес као највеће достигнуће демократије?

МУР: Свака припадница међународне заједнице има право самостално да утврђује своју политику и иницијативе које жели да прави са становишта високог представника, а он има одговорност да изврши консултације са припадницама међународне заједнице када се ради о значајним питањима за земљу. У безброј прилика консултовао сам се са припадницама међународне заједнице о питању Сребренице и тог евентуалног изузетка. Јасно је да не постоји значајна подршка за такву акцију високог представника. И високи представник и чланови PIC-а су врло осјетљиви на питање Сребренице јер је тамо почињен геноцид. Један дио коминикеа се односи на то питање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана