Роде добиле три нова гнијезда у Новом Граду, излегли се и први младунци

ГС
Роде добиле три нова гнијезда у Новом Граду, излегли се и први младунци

У околини Новог Града постављена су три метална носача и дрвена платформа за роде због све веће популације ове врсте птице на територији општине, а у циљу њихове боље заштите.

Бијела рода је добро позната врста птице, посебно уз велике ријеке на сјеверу Републике Српске. Ради се о птици мочварици која је јако харизматична и корисна врста, а уз то је и строго заштићена према домаћим прописима о заштити природе.

Једна од њихових особина је да гнијезде уз људска насеља и то најчешће на бандерама за пренос електричне енергије и објектима, претежно на димњацима.

Од око 50 до 60 парова ове птице у цијелој БиХ, већина је сконцентрисана у општинама Дубица, Градишка, Бијељина, а један значајан дио популације и у Новом Граду, гдје су гнијезда већином на електричним стубовима.

С обзиром да претежно исте птице годинама користе иста гнијезда која надограђују свако прољеће, гнијездо може бити тешко и неколико стотина килограма те тако угрозити каблове на бандерама и изазвати кварове на мрежи, а некад и саме птице настрадају од струјног удара.

"Из тих разлога, а по позиву директорице Пољопривредне задруге "Агројапра" Наде Нешковић-Раилић, наше удружење је изашло на терен и евидентирало приоритетне локације на којима је потребно гнијезда измјестити на вјештачке металне, посебно дизајниране носаче, који дужи низ година могу да носе гнијезда и на тај начин осигурају материјал од рушења на каблове, а самим тим осигурају опстанак ових заштићених птица", рекао је Јовица Сјенчић из Друштва за истраживање и заштиту биодиверзитета Бањалука.

Додаје да је пројекат реализован уз финансијску подршку Општинске управе Нови Град и техничку помоћ Електропривреде РС (теренска јединица Нови Град) и ЈУ Парка природе Уна. На три локације у Сухачи, Масловарама и Благају поствљени су метални носачи, а постављена је једна дрвена платформа у Доњим Агићима на крову задруге.

"Роде су успјешно прихватиле нове платформе и ове године су само у Агићима излежена и успјешно излетјеле чак три младе птице. Овим путем захваљујемо се свима који су подржали ову акцију заштите и промоције локалне природе", поручио је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана