Род Благојевић: Срби би могли да одлуче исход избора у САД

Танјуг
Foto: ABC

ЧИКАГО - Некадашњи гувернер америчке савезне државе Илиноис Род Благојевић изјавио је данас да Срби у САД имају јединствену позицију и могућност да утичу на исход предсједничких избора у тој земљи нагласивши да би у случају победе републиканског кандидата Доналда Трампа, улога Србије на Балкану била унапређена.

“Односи између САД и Србије би се поправили преко ноћи Трамповом победом”, нагласио је за Тањуг Благојевић који је, иако демократа, укључен у Трампову кампању.

“У јединственој смо ситуацији да можемо да имамо велики утицај да одлучимо исход предсједничких избора, да се покренемо као српска заједница у Висконсину, у Мичигену, Охају и Пенсилванији и то може данаправи разлику између пораза и побједе. Српска заједница то врло добро зна и већ ради на локалном нивоу, колико знам, сви су за Трaмпа”, рекао је Благојевић и нагласио да не познаје ниједног Србина у САД који је за актуелног предсједника Џозефа Бајдена.

Подсјетио је да се Срби налазе у тим важним државама за изборе и да ту заиста могу да направе разлику и пресуде практично и одлуче да ли ће те државе отићи Трампу или Бајдену.

Нагласио је да републиканци већ имају једног кандидата за државног секретара и то је Ричард Гренел.

“Он итекако цени Србију и српски народ. Разуме колико су питања на Балкану сложена. Ако он постане државни секретар, мислим да ће то бити важан корак напред за српско-америчке односе”, нагласио је Благојевић.

 Бивши гувернер је нагласио да ће у случају да Трамп буде изабран за председника САД, урадити све што је у његовој моћи да га доведе у Србију.

Како каже, биће то дио те реорганизације приоритета у спољној политици Америке. 

“То би било сјајно, фантастично и корисно”, рекао је Благојевић који је додао да помаже Трампу у кампањи, да му даје новац, држи говоре, прикупља средства за кампању.

Додао је да и српска заједница, иначе Американци српског поријекла, помажу, и да схватају шта се дешава око Трампа везано за суђења и политички прогон којем је, како каже, изложен, а на шта се, како је нагласио, мора ставити тачка.

“Највјероватније извлаче неке поуке из сопствене историје, схватају да када се на вас намераче моћници, да се ми као Срби историјски бранимо”, рекао је Благојевић и подсјетио да је функција гувернера савезне државе веома важна, и да је од ње важнија једино она коју обавља предсједник САД.

Нагласио је да ако Трамп побиједи, да мисли да може да буде од користи, да једноставно штити нека питања важна за Србе у Америци и још важније за нека српска питања и интересе Србије на Балкану и Србије из које је дошао његов отац.

Оцијенио је да има пуно поростора за унапређење односа Србије и САД, али је изразио жаљење што његова деморактска странка није баш настројена према Србима.

Био је, како каже, шокиран због онога што је учињено Србији по питању Косова и додао да би свако могао да замисли како би то изгледало када би неке моћне силе рекле Америци “бомбардоваћемо вас ако не дате Тексас”.

Америкацни су се окренули против свог савезника под Бушом, Клинтоном, Обамом и сада Бајденом, додао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана