РиТЕ Угљевик изгубио спор тежак 130 милиона КМ

ГС
РиТЕ Угљевик изгубио спор тежак 130 милиона КМ

УГЉЕВИК - Након што је Рудник и термоелектрана Угљевик изгубила спор са “Електрогосподарством Словеније”, тежак око 130 милиона КМ, данас ће у Угљевику бити потписан уговор између ова два предузећа о начину на који ће се тај дуг у будућности вратити.

Иначе ради се о правоснажној пресуди коју је по тужби Словенаца за неиспоручену струју почев од јуна 2011. Године па до доношења одлуке, донијело Арбитражно вијеће у Београду.

“Налаже се РиТЕ Угљевик да на име накнаде штете у року од 30 дана од пријема ове одлуке Електрогосподарству Словеније исплати 67 милиона евра и затезну камату на овај износ почев од 1. Јануара 2022. године”, наведено је у одлуци Арбитражног вијећа.

Петар Ђокић, министар енергетике и рударства рекао је раније да је спор окончан и да РиТЕ Угљевик треба да испоручује „Електропривреди“ Словеније трећину своје произведене електричне енергије по тржишним цијенама.

Дакле, осим што ће морати вратити дуг од око 130 милиона КМ, РиТЕ Угљевик ће Словенцима морати испоручивати трећину струје, а претпоставља се да ће се данас договорити и цијена те електричне енергије.

“То је сада таква правна позиција и ми нисмо у могућности ништа више да чинимо. То је окончан поступак”, рекао је раније Ђокић који ће данас присуствовати потписивању уговора.

Све је почело у бившој Југославији

Судски спор две стране почео је 2014. када је словеначки ЕГС-РИ покренуо два арбитражна поступка. Први против БиХ пред Међународним центром за решавање инвестиционих спорова – ИЦСИД у Вашингтону са тужбеним захтевом од 770 милиона евра, и други пред Арбитражним већем у Београду за одштету од 695,1 милиона евра.

ЕГС-РИ је поступке покренуо по истом чињеничном и правном основу, како је то објаснило Министарство рударства и енергетике РС, на име обештећења због кршења самоуправних споразума о удруживању рада и средстава Фонда за кредитирање бржег развоја привредно недовољно развијених република и аутономних покрајина ради заједничке изградње и коришћења ТЕ Угљевик, преносе Независне новине.

Двије стране потписале су два самоуправна споразума. Први 22. децембра 1981. за први блок термоелектране, а други 25. августа за други блок термоелектране. Први блок, снаге 300 МW, је завршен 1985, док је градња другог прекинута са почетком рата у СФРЈ.

ЕГС-РИ је поступке покренуо на основу Уговора о енергетској повељи (енг. Еnergy Charter Treaty) и Споразума о реципрочном унапређењу и заштити инвестиција, који је потписан између БиХ и Словеније 200.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана