Ристић: Јасеновац је простор највеће голготе

СРНА
Ристић: Јасеновац је простор највеће голготе

ЈАСЕНОВАЦ - Министар информисања и телекомуникација Србије Дејан Ристић, који је данас присуствовао молитвеној прослави Светих новомученика јасеновачких у Манастиру Рођења Светог Јована Крститеља у Јасеновцу и у Спомен-подручју Јасеновац, рекао је да је Јасеновац простор највеће голготе српског народа у цијелој његовој историји, али и васкрсења српског народа у свој својој племенитости, доброти и снази.

Ристић је након литургије рекао да је Јасеновац мјесто непојмљивог страдања припадника српског народа на којем трајно влада атмосфера Велике Суботе, саопштено је из Министарства информисања и телекомуникација Србије.

Он је истакао да је Јасеновац истовремено и мјесто побједе живота над смрћу и љубави над мржњом јер је српски народ, упркос безмјерном страдању у контексту геноцида који је над њим током Другог свјетског рата извршила хрватска држава, из тог оружаног сукоба изашао као побједник.

"Јасеновац је и место које надилази сваку људску логику будући да је, следећи Христову жртву, српски народ на овом месту страшно пострадао, али након 22. априла 1945. године и васкрсао у свој својој племенитости, доброти и снази", нагласио је Ристић.

Молитвеном прослављању Светих новомученика јасеновачких које је организовала српска православна Епархија пакрачко–славонска присуствовали су и предсједник Републике Српске Милорад Додик, изасланик премијера Србије Сава Стамболић, министар без портфеља у Влади Србије Ђорђе Милићевић, државни секретари у министарствима Србије, амбасадор Србије у Хрватској Јелена Милић, вршилац дужности директора Музеја жртава геноцида Бојан Арбутина, принц Филип Карађорђевић и бројне друге личности.

Светом архијерејском литургијом началствовао је архиепископ и митрополит милешевски Атанасије коме су саслуживали епископи пакрачко-славонски Јован, ваљевски Исихије и западноевропски Јустин, као и велики број свештеномонаха и свештеника Српске православне цркве.

Молитвеном прослављању присуствовао је и велики број потомака жртава, државних званичника, јавних личности и грађана из више земаља.

У оквиру богатог и вишедневног програма молитвеног прослављања Светих новомученика јасеновачких, Музеј жртава геноцида свечано је у четвртак 5. септембра, отворио сталну изложбену поставку у здању "Усташке болнице", једном од два преостала аутентична објекта некадашњег система концентрационих и логора смрти Независне Државе Хрватске у Јасеновцу.

Молитвено прослављање Светих новомученика јасеновачких одржава се у спомен на жртве геноцида које је Независна Држава Хрватрска спровела над припадницима српског народа у Другом свјетском рату на цјелокупној својој територији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана