Ријешено питање правне стратегије с циљем заштите БиХ

Срна
Ријешено питање правне стратегије с циљем заштите БиХ

САРАЈЕВО- Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац истакао је да ће се у наредних неколико дана размишљати о правној заштити БиХ у случају Трговске горе јер је видљиво да Хрватска води одређене процесе који могу донијети проблеме БиХ.

Он је новинарима у Сарајеву рекао да БиХ има усвојену стратегију правног дјеловања у случају Трговске горе која је ријешила питање правне стратегије с циљем заштите грађана и интереса БиХ, те да је важно проширити мандат правном тиму који је израдио стратегију са циљем да се прати примјена стратегије како би се у сваком моменту на ицинијативу правног тима могла донијети одређена одлука.

Кошарац је нагласио да је на данашњој сједници Савјета министара једногласно усвојен извјештај о раду координационог, експертском и правног тима за Трговску гору, те за наредну седмицу најавио састанак експертског тима у Бањалуци.

Он је похвалио и напор свих институција да питање Трговске горе буде нулти приоритет, те да су ентитетске инситуције обезбиједиле новчана средства за рад тимова, као и да су експерти из Републике Српске и Федерације БиХ /ФБиХ/ били потпуно мобилисани за рад у експертском тиму.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране "Кршко", као и постојећи институционални отпад, складишти на локацији Трговска гора, у општини Двор, на самој граници са БиХ.

Планирано одлагалиште радиоактивног отпада у непосредној близини Новог Града у Републици Српској, као и око 900 метара од заштићеног подручја - Парка природе "Уна" и угрозило би више од 250.000 становника у сливу ове ријеке.

Надлежне институције на свим нивоима власти у БиХ имају једногласан став о неприхватљивости одлагања радиоактивног отпада у непосредној близини границе јер би тиме било угрожено здравље становника у 13 општина у Републици Српској и Федерацији БиХ у сливу ријеке Уне, као и животна средина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана