БДП по становнику БиХ трећина просјека ЕУ

ГС
БДП по становнику БиХ трећина просјека ЕУ

САРАЈЕВО - Бруто домаћи производ (БДП) по становнику у БиХ, изражен у стандарду куповне моћи, у прошлој години износио је 35 одсто просјека ЕУ, показују резултати Европског програма упоређивања цијена

Исти резултати показују да је стварна индивидуална потрошња по становнику изражена у стандарду куповне моћи лани износила 44 одсто просјека ЕУ, објавила је Агенција за статистику БиХ.

Луксембург има далеко највећи БДП по становнику од свих 36 земаља укључених у ово поређење, што је више од два и по пута изнад просјека ЕУ, а то се дјелимично објашњава чињеницом да је велики број страних становника запослен у земљи и на тај начин доприноси њеном БДП-у, док нису укључени у резидентно становништво.

Ирска заузима друго мјесто међу чланицама ЕУ са 111 одсто изнад просјека ЕУ, а слиједе је Данска, Холандија, Аустрија, свака с БДП-ом по становнику већим од 20 одсто изнад просјека.

Земље ЕФТА - Норвешка, Швајцарска и Исланд имају ниво БДП-а по становнику од 73 одсто, 54 одсто и 34 одсто изнад просјека ЕУ, Белгија, Њемачка, Шведска, Финска, Малта и Француска остале су чланице Уније са БДП-ом по становнику изнад просјека ЕУ.

Италија, Кипар, Словенија и Чешка имају ниво БДП-а по становнику мањи од 10 одсто испод просјека ЕУ, Литванија, Португалија, Естонија, Пољска, Румунија и Шпанија имају БДП по становнику између 10 и 20 одсто испод просјека Уније.

БДП по становнику Мађарске, Хрватске, Летонија, Словачке и земље кандидата Турске мањи је од 30 одсто испод просјека, док Грчка и Бугарска имају БДП по становнику мањи од 40 одсто испод просјека.

Земља кандидат Црна Гора налази се 48 одсто испод ЕУ просјека и прате је земље кандидати Србија, Сјеверна Македонија, БиХ и Албанија.

Осим 27 чланица ЕУ у анализу су укључене и три чланице ЕФТА, земље кандидати за чланство у ЕУ - Турска, Црна Гора, Србија, Сјеверна Македонија БиХ и Албанија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана