Ревизори за извршење буџета институција БиХ дали мишљење с резервом

Срна
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО- Канцеларија за ревизију институција БиХ провела је ревизију извршења буџета институција БиХ за прошлу годину и исказала мишљење с резервом уз скретање пажње како на финансијски извјештај, тако и на усклађеност активности, финансијских трансакција и информација са законима и прописима.

Основ за изражавање мишљења с резервом на финансијски извјештај су нереално исказане позиције сталних средстава и краткорочних потраживања у билансу стања (због изостанка евидентирања одређених сталних средстава и потраживања) и неријешеног статуса државне имовине, саопштено је из Канцеларије за ревизију институција БиХ.

Комисија је сачинила извјештај који садржи 32 препоруке упућене Савјету министара и Министарству финансија и трезора у Савјету министара, од који је десет нових, а 22 препоруке се понављају из ранијег периода.

Закон о буџету за 2021. годину није усвојен у складу са Законом о финансирању институција БиХ, односно роковима прецизираним наведеним Законом, што је имало негативан утицај на све буџетске кориснике, наводе из Канцеларије.

Ревизијом је обухваћена и примјена препорука из Извјештаја за 2020. годину (47 препорука) и за период 2018-2019. година /16 препорука/.

Од укупно 63 препоруке, 12 их је у потпуности реализовано, реализација 24 препоруке је у току, 22 нису реализоване, а за пет препорука није било могуће дати оцјену реализације (посебан статус).

Препоруке чија је реализација у току нису понављане, али је дат опис стања и проведених активности, док ће оцјена реализације ових препорука бити предметом даљег праћења до тренутка реализовања у цијелости или процјене, узимајући у обзир разуман рок, да препоруке нису реализоване, наведено је у саопштењу.

Извјештај о ревизији извршења буџета институција БиХ представља консолидовани - збирни извјештај свих буџетских корисника и даје укупну слику буџетске потрошње на нивоу институција БиХ.

У том смислу извјештај о извршењу буџета институција БиХ који је ревидиран представља заједничку одговорност буџетских корисника, Министарства финансија и трезора и Савјета министара.

Извјештајем се настојало сагледати цјелокупан систем планирања, усвајања и извршења буџета, као и значајније процесе у непосредној вези с планирањем и извршењем буџета институција БиХ за прошлу годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана