Ревизори утврдили низ пропуста у извршењу буџета БиХ: Мандати истекли, накнаде редовне

Маријана Миљић Бјеловук
Ревизори утврдили низ пропуста у извршењу буџета БиХ: Мандати истекли, накнаде редовне

САРАЈЕВО - Поједини чланови надзорних и управних одбора те комисија у институцијама БиХ, којима је мандат одавно истекао, редовно добијају накнаде, док се на неким руководећим мјестима налазе људи који су одавно стекли услове за пензију.

То су само неке од замјерки Канцеларије за ревизију институција БиХ која је пречешљала извјештај о извршењу буџета институција БиХ за 2022. годину, а који је сачинило Министарство финансија и трезора БиХ.

Ревизори су на поменути извјештај дали мишљење са резервом јер су утврдили да многе институције крше разне законе, одлуке, али и друге прописе.

Из буџета институција БиХ за рад у управним и надзорним одборима лани је издвојено 5,56 милиона, што је повећање за 4,33 милиона марака у односу на 2021. годину.

- Повећање тих трошкова највећим дијелом се односи на активности у вези са одржавањем општих избора те повећање основице од 30. јуна прошле године - наведено је у извјештају.

За рад комисија отишле су 603.494 КМ и ти трошкови благо су повећани у односу на годину раније, односно за 5.229 КМ.

Ревизори су утврдили да су код одређеног броја институција истекли мандати чланова управних и надзорних одбора, комисија и других тијела, те као примјер навели Управни одбор Института за нестала лица који дјелује као Привремени одбор од 2016. године којом је дефинисано да мандат истима траје до именовања чланова Управног одбора.

Процедура јавног конкурса још није покренута. Такође, није ријешено ни питање именовања чланова Надзорног одбора Института за нестале којима је мандат истекао још крајем 2010. године.

- Накнаде члановима наведених одбора и тијела су исплаћиване иако је мандат истекао. Дугогодишњи проблем успостављања и именовања одбора, комисија и других тијела настављен је и лани - закључили су ревизори.

На конто издатака за рад управног и надзорног одбора евидентиране су и плате међународних судија у Уставном суду БиХ у износу од 201.204 КМ, као и накнаде члановима Високог судског и тужилачког савјета од 260.000 КМ.

Ревизори су чешљајући пословне књиге утврдили и да су на појединим функцијама људи који су одавно испунили услове за пензију. Као примјер који то потврђује наведени су чланови Комисије за концесије и два носиоца правобранилачке функције који су стекли услове за одлазак у пензију навршивши 65 година живота и најмање 20 година стажа осигурања.

Укупни трошкови за склопљене уговора о дјелу и уговоре о привременим и повременим пословима у 2022. години износили су 7,76 милиона марака, што је за скоро пола милиона марака више него годину раније.

Сагледавањем проблематике запошљавања по уговорима о дјелу у институцијама БиХ ревизори су утврдили низ пропуста, од тога да се ти уговори закључују за обављање послова систематизованих радних мјеста до тога да су такве уговоре потписивали и они који су након престанка радног односа у институцијама пензионисани.

Надаље, ревизори су навели и да је настављена проблематика неплаћеног одсуства особа у институцијама БиХ због именовања на мандатне позиције.

- С обзиром на то да Одлуком о условима за коришћење права на неплаћено одсуство и на рад са скраћеним радним временом није ограничен максималан број година дозвољеног неплаћеног одсуства, у пракси имамо ситуацију да се поједине особе налазе на неплаћеном одсуству дужи низ година - навели су ревизори.

Препоруке

Канцеларија за ревизију институција БиХ навела је да се препоруке које дају за отклањање пропуста понављају већ дуги низ година.

- Посљедица је то недостатка одговорности руководства институција, непостојања системских рјешења, али и законских и подзаконских аката и усвојених стандарда понашања и потрошње - навели су ревизори.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана