Ревизори улазе у ГУ Бањалука и “Аеродроме”

Маријана Миљић Бјеловук
Ревизори улазе у ГУ Бањалука и “Аеродроме”

БАЊАЛУКА - Под лупом републичке Службе за ревизију, поред кључних институција у Републици Српској, ове године наћи ће се и највећи број јавних предузећа, али и поједине апотеке које нису били предмет контроле финансијских стручњака претходних година.

На основу већ скројеног плана рада Главне службе за ревизију РС за ову годину, ревизори ће, као и претходних година, пречешљати пословне књиге републичких институција, као што су Народна скупштина, Вијеће народа, министарстава, Пореска управа, јавни фондови, али и појединих агенција те завода чији је оснивач Република.

Ревизори ће завирити и у финансијске извјештаје многих школа, али и локалних заједница у Српској, међу којима је и највећи град Српске - Бањалука те Бијељина и Источно Сарајево и то у периоду до 31. јула, односно у првом дијелу циклуса финансијске ревизије.

- У том периоду, дакле до 31. јула, извршићемо ревизију финансијских извјештаја и ревизију усклађености 54 субјекта - наведено је у плану рада републичке ревизије.

У првих седам мјесеци ове године планирана је и контрола пословних књига јавног предузећа Дирекције за изградњу и развој града из Бијељине, али и бањалучког “Космоса”.

Када је ријеч о другом циклусу финансијске ревизије, која ће бити спроведена од августа до краја године, тада је планирана контрола финансијских извјештаја 36 субјекта, међу којима је и 13 општина, укључујући и град Лакташе.

Када је ријеч о јавним предузећима, под лупом ревизије у другом циклусу финансијске ревизије наћи ће се и јавна предузећа “Противградна превентива”, “Аутопутеви”, “Аеродроми” те јавно предузеће Завод за изградњу града Приједора.

У том периоду ревизори ће преконтролисати и пословне књиге многих јавних комуналних предузећа у Српској, међу којима су теслићки “Комуналац”, которварошки “Бобас”, али и “Комунално” Пале те “Водовод и канализација” из Новог Града и “Водовод” из Козарске Дубице.

Занимљиво је да ће се под лупом ревизора ове године наћи и јавне апотеке, а план је да ревизори завире у пословне књиге тих јавних здравствених установа из Фоче и Градишке.

Предмет рада финансијских стручњака из Главне службе за ревизију РС биће и три јавне установе, односно народне библиотеке из Бијељине, Приједора те Добоја, али и поједини студентски центри.

Ревизори ће ове године завирити и у финансијски извјештај Угоститељског сервиса РС, на чији рад су у претходном периоду многи износили замјерке, односно тендере које спроводе за надлежне републичке институције.

- У складу са расположивим људским ресурсима, односно 43 ревизора финансијске ревизије и у првом и у другом циклусу финансијске ревизије, направићемо тимове за за спровођење ревизија - наведено је у плану рада Главне службе за ревизију ове године.

Анализа препорука

Главна служба за ревизију јавног сектора РС планира да спроведе и пет накнадних прегледа спровођења препорука из извјештаја ревизије учинка из претходних година. Под лупом ће, измећу осталог, бити дате препоруке из ревизије учинка “Превенција малигних обољења” и “Управљање накнадама за шуме” који су објављени још 2019. године.

Такође ревизори ће преконтролисати и шта су надлежни урадили када је ријеч о спровођењу препорука из извјештаја ревизије учинка “Ефикасност прикупљања и коришћења накнаде за јавне путеве при регистрацији моторних возила”, који је објављен 2020. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана