Ревизори пронашли бројне неправилности у Министарству безбједности БиХ

Српска инфо
Ревизори пронашли бројне неправилности у Министарству безбједности БиХ

САРАЈЕВО - Канцеларија за ревизију институција БиХ утврдила је недостатке и слабости у готово свим сегментима пословања Министарства безбједности на чијем челу се налази Ненад Нешић, који је и лидер ДНС-а.

Како се наводи у ревизорском извјештају, недостаци су утврђени у организационој структури, ангажовању особа по уговору о дјелу, попису средстава и обавеза, употреби службених возила и другим процесима.

– Већина недостатака и неправилности се понавља дуги низ година – пише у извјештају о обављеној финансијској ревизији Министарства безбједности БиХ за прошлу годину, које је добило мишљење с резервом.

Министарство је буџет потрошило на бруто плате (6.055.805 КМ), накнаде трошкова запослених (878.395 КМ), путне трошкове (205.932 КМ), издатке за текуће одржавање (516.738 КМ), уговорене услуге (750.708 КМ) и донације (387.959 КМ).

Ревизори су упозорили да се ангажовање особа на основу уговора о дјелу и промјене радноправног статуса запослених није обављало у складу с релевантним прописима.

Издаци на основу уговора о дјелу у прошлој години су износили 131.538 КМ (нето) и већи су у односу на 2022. годину за 65.638 КМ.

Ревизори су утврдили да је током прошле године путем уговора о дјелу било ангажовано укупно 17 особа, од којих је 7 било ангажовано и претходне године.

Исплаћене мјесечне накнаде по уговорима о дјелу кретале су се у распону од 200 КМ до 2.500 КМ.

– Ангажовање особа по уговору о дјелу је обављано у континуитету већи дио године за послове који по опису одговарају редовним пословима Министарства – наводи се у извјештају ревизора, пише Српска инфо.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана