Ревизори o тендерима затвора у Војковићима: Спорна и набавка ваљка за пеглање

Маријана Миљић Бјеловук
Ревизори o тендерима затвора у Војковићима: Спорна и набавка ваљка за пеглање

САРАЈЕВО - Ревизори су приликом чешљања пословних књига Завода за извршење кривичних санкција, притвора и других мјера БиХ за прошлу годину утврдили одређене пропусте у расписаним тендерима, а између осталог под њиховом лупом су се посебно нашла куповина професионалне опреме за вешерај и ваљка за пеглање.

Према презентованим подацима Завод је у 2023. спровео 41 поступак јавних набавки. Од тог броја 24 су отворена поступка у вриједности од 2,77 милиона КМ те 16 конкурентских од 400.533 КМ и један преговарачки поступак у вриједности од 96.992 КМ. Завод је путем директних споразума извршио набавке од 446.299 КМ.

Завод је у јуну 2023. године покренуо отворени поступак јавне набавке професионалне опреме за вешерај, односно машина за прање веша, машина за сушење веша и дозирни уређај за професионалну машину за прање веша у вриједности од 42.600 марака. 

- Дефинисани критеријум за додјелу уговора је била најнижа цијена понуде. Запримљене су три прихватљиве понуде, а након окончане е-аукције као најповољнија је изабрана понуда понуђача од 42.258 КМ, с којим је закључен уговор о набавци - стоји у извјештају. 

Увидом у понуду изабраног понуђач, ревизори су утврдили да он није навео конкретне моделе и описе понуђених производа, нити је уз понуду приложио каталошку или био коју другу документацију из које би било могуће недвосмислено потврдити да понуђени производи одговарају захтјевима тендерске документације. 

- Из наведеног произлази да није било могуће извршити правилну евалуацију понуда, а што за посљедицу може имати избор понуђача чији предмет понуде не испуњава спецификоване карактеристике тражене опреме - наводе ревизори.

Имали су примједбе и код отвореног поступка набавке професионалног ваљка за пеглање у вриједности од 77.000 КМ.

- Запримљене су двије понуде у вриједности од 76.000 и 77.000 КМ. Понуда од 76.000 оцијењена је као неправилна из разлога што понуђач није доставио потписану и овјерену изјаву да посједује на стању све резервне дијелове за понуђену опрему и да ће их у случају потребе испоручити у року од 24 сата од момента захтјева уговорног органа, како је тражено тендерском документацијом - наведено је у извјештају. 

Комисија за јавне набавке је оцијенила понуду у износу од 77.000 КМ као једину прихватљиву, због чега није спроведена е-аукција.

- Увидом у понуду изабраног понуђача утврдили смо да он није навео конкретан модел и опис понуђеног производа. Понуђач је уз понуду доставио каталог произвођача који садржи шест различитих модела, међутим, на њему није назначен модел који је предмет понуде - стоји у ревизорском извјештају.

Ревизори су имали примједбе и на набавку додатних и непредвиђених радова на изградњи торња за осматрање и контролно-пропусног центра Завода, али и на тендер расписан за санацију клизишта у кругу затвора у Војковићима. Ревизори су током чешљања пословних књига уочили ангажман троје спољних сарадника, углавном по један мјесец за послове из описа систематизованих радних мјеста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана