Ревизори o раду Министарства комуникација и транспорта БиХ: Додјела послова ван сваке контроле

Маријана Миљић Бјеловук
Ревизори o раду Министарства комуникација и транспорта БиХ: Додјела послова ван сваке контроле

САРАЈЕВО - Министарство комуникација и транспорта БиХ није довољно транспарентно приликом додјеле јавних послова из своје надлежности, а заказала је и контрола већ додијељених задатака другим институцијама и привредним асоцијацијама.

Те замјерке на рад ресорног министарства на нивоу БиХ наведене су у извјештају Канцеларије за ревизију БиХ чији су стручњаци спровели ревизију са циљем да се испита ефикасност Министарства комуникација и транспорта у успостављању функционалног система повјеравања јавних послова.

- Министарство комуникација и транспорта није транспарентно и благовремено предузимало активности на повјеравању јавних послова другим институцијама или привредним асоцијацијама. Нису успоставили ни надзор вршења повјерених послова. Утврђене слабости могу довести до несигурности у континуитету пружања јавних услуга и слабљења повјерења грађана и привредника у рад институција БиХ - наводе ревизори.

Повјерени јавни послови из надлежности поменутог министарства односе се на обављање административних послова у области хомологације и сертификације возила, усклађивање међународних и међуентитетских редова вожње те стручно оспособљавање руководилаца превоза и возача у међународном путном превозу.

Послови су, како наводе ревизори, у Министарству комуникација и транспорта додјељивани на основу подзаконских аката, а не према релевантним законима.

- Такође, надлежно министарство није успоставило ни контролу над наплатом прихода по основу повјерених послова, јер нису поштовали важеће прописи и смјернице Министарства финансија и транспорта. У појединим случајевима правилници су дефинисали прикупљање прихода по основу додијељених послова чиме је прекршен Закон о финансирању институција - навели су ревизори.

Наглашавају да поменуто министарство, на чијем је челу Един Форте, није остваривао приходе од повјерених послова из своје надлежности, јер је те задатке пренио на друге институције или привредне асоцијације.

Ревизори су дошли и до податка да су приходи од повјерених послова из области хомологације и сертификације возила, усклађивања међународних и међуентитетских редова вожње те стручног оспособљавања руководилаца превоза и возача у међународном превозу у 2021. износили око 16,8 милиона КМ.

- С обзиром да Министарство комуникација и транспорта не располаже подацима о износу који је требало да буде дозначен у трезор, јер не тражи те податке нити анализира достављене извјештаје, не може се процијенити потенцијално изгубљени приход за буџет институција БиХ - наглашавају ревизори.

Због нетранспарентног и неефикасног повјеравања јавних послова у Министарству комуникација и транспорта, али и изостанка контроле истих, ревизори наглашавају да грађани плаћају високу цијену, имају лошу услугу, али су и отворена врата за корупцију и губитак јавних средстава.

Ревизори су због свих неправилности написали и препоруке Министарству комуникација и транспорта БиХ како да унаприједе систем додјеле јавних послова, али и свим осталим институцијама које су биле обухваћене овом ревизијом.

Честа тема и у парламенту

Медији су и раније упозоравали на нетранспарентност начина на који Министарство комуникација и транспорта БиХ врши повјеравање јавних послова другим институцијама и привредним асоцијацијама. Додијељени послови из њихове надлежности више пута су били и предмет расправе у Парламенту БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана