Ресори скројили планове за наредни трогодишњи период: Јујићеву муче радници, Шулића буџет

Маријана Миљић Бјеловук
Ресори скројили планове за наредни трогодишњи период: Јујићеву муче радници, Шулића буџет

БАЊАЛУКА - Министарства у републичкој Влади скројила су планове рада за наредни трогодишњи период, али истовремено у њих уградила и потенцијалне пријетње које би им могле стати на пут, а међу њима су недостатак радника и новца, политичка дешавања, превирања на нивоу БиХ, док поједини министри прогнозирају да неће имати никакву препреку у спровођењу дефинисаних планова.

Тако у плану рада Министарства управе и локалне самоуправе РС за период 2024 - 2026. године као први ризик који би се могао појавити у реализацији средњорочног плана наводе недостатак материјалних и људских ресурса.

Поред тога, као потенцијална пријетња наведена је и могућа промјена ставова у погледу утврђених приоритета у програмима рада која може бити изазвана непредвиђеним околностима, као што су економска нестабилност и пандемија вируса корона.

- Могући ризици су и недовољна финансијска средства за спровођење пројеката, али и недовољна спремност за сарадњу других институција. Такође, свакако да и политичка нестабилност у окружењу може да буде препрека за реализацију свега што смо планирали - наведено је у плану рада Министарства управе, којим руководи Сенка Јујић.

Ресор за саобраћај такође је изградио планове за исти период који се заснивају на реализацији инвестиција те аката из његове надлежности.

- Реализација плана умногоме зависи од одобрених финансијских средстава. Ризик за имплементацију свега што смо предвидјели је и могући поремећај тржишта на глобалном нивоу узрокован ратним збивањима и вирусом корона - навело је Министарство саобраћаја у свом плану.

Такође, овај ресор, којим руководи Недељко Чубриловић, као могуће препреке у спровођењу зацртаних планова наводи и преузимање надлежности од стране институција БиХ супротно уставном уређењу, преклапање прописа Српске и БиХ, али и утицај међународне заједнице на правне токове у БиХ.

План рада урадило је и Министарство финансија РС, а у том ресору, којим већ други мандат заредом руководи Зора Видовић, наводе да током припреме средњорочног плана рада Министарства финансија нису препознате пријетње и посебни ризици који би у значајној мјери могли угрозити све­ оно што је зацртано у документу.

Плановима Министарства трговине и туризма РС највећа је препрека буџет.

- Највећи ризик за неиспуњавање предвиђених активности, мјера и стратешких циљева је ограниченост буџета. Ако не буде одобрен буџет у траженом износу, многе од предвиђених активности се неће моћи реализовати уопште или у пуном износу. Такође, поједине активности зависе од сарадње са другим институцијама и министарствима, те привредним сектором - наведено је у средњорочном плану рада Министарства трговине и туризма, на чијем челу је Денис Шулић.

У Министарству енергетике и рударства, којим руководи Петар Ђокић, наводе да би их на путу реализације зацртаних циљева могла поколебати промјењивост цијена електричне енергије на тржишту ЕУ, али и потешкоће приликом набавке сировина за производњу и резервних дијелова.

Као потенцијалне ризике у овом министарству наводе лошу старосну структуру запослених у дјелатностима које су у њиховој ресорној надлежности те немогућност обезбјеђења кредита за пројекте, повећање каматних стопа, али и потенцијалну политичку кризу која би могла утицати на креирање политика и доношење регулаторног оквира те извршење преузетих обавеза дефинисаних међународним уговорима.

Инвестиција

И Министарство привреде и предузетништва РС скројило је и објавило средњорочни план рада за идући трогодишњи период.

- Могући ризици за реализацију плана су нестабилно тржиште енергената, нафте и нафтних деривата који се и те­ како рефлектују на привреду и развој. Ту је свакако и занемаривање надлежности ентитета у односу на ниво БиХ, али и смањење могућности контаката са страним инвеститорима с циљем промоције и договарања о новим пројектима - наведено је у плану рада овог министарства, на чијем челу је Војин Митровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана