Република Српска оцу убијеног Давида Драгичевића дужна исплатити одштету

ГС
Република Српска оцу убијеног Давида Драгичевића дужна исплатити одштету

БАЊАЛУКА - Основни суд у Бањалуци донио је првостепену пресуду у корист Давора Драгичевића, оца убијеног Давида Драгичевића, који је тужио Републику Српску због дискриминације, те наредио да му се исплати одштетни захтјев у износу од 5.000 марака.

Давор Драгичевић је Републику Српску тужио "због вишеструке, континуиране и непосредне дискриминације која је учињена непосредно путем МУП РС".

Он је одштетним захтјевом тражио надокнаду у износу од 3.000 марака, али и судску одлуку којом ће полицији бити забрањена даљња дискриминација.

Основни суд у Бањалуци је пресудом у коју је Детектор имао увид, обавезао тужену Републику Српску да Драгичевићу по основу накнаде нематеријалне штете исплати 5.000 марака.

– Анализом доказа суд је утврдио да је тужилац учинио вјероватним да је тужена према њему извршила дискриминацију. Суд је утврдио да тужена није доказала да није дошло до дискриминације, а на њој је, сходно цитираној одредби закона, био терет доказивања наведене чињенице – пише између осталог у пресуди Основног суда у Бањалуци.

Суд у пресуди наводи и да је из исказа тужиоца и саслушаних свједока утврђено да су у сагласности са изведеним материјалним доказима и видео материјалима, односно да је тужилац “учинио вјероватним” да тужена путем припадника МУП врши непосредну дискриминацију према тужиоцу, тако што га ставља у неповољан положај у односу на остале грађане ограничавајући му право приступа јавним просторима.

– Ово је историјска пресуда како за мене тако и за групу “Правда за Давида”, али и за све грађане БиХ и да се једном каже доста је, али и да послужи, надам се, пресуда и као правни лијек. Да се јасно каже да се не могу припадници МУП на овакав начин опходити ни према једном грађанину – рекао је Драгичевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана