Република Српска и Црна Гора: Партнерство за обновљиве изворе енергије

СРНА
Република Српска и Црна Гора: Партнерство за обновљиве изворе енергије

БАЊАЛУКА - Министри енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић и Црне Горе Саша Мујовић сагласили су се да двије земље имају одлучну намјеру и спремност за интензивирање сарадње, нарочито на пољу енергетике, која подразумијева реализацију заједничких инвестиција.

Ђокић је рекао да је са Мујовићем разговарао данас у Бањалуци о више значајних тема, о потреби анализе укупних енергетских позиција којима Српска и Црна Гора располажу, као и сагледавању регионалних прилика у контексту енергетских активности.

- Те активности су у овом дијелу Европе веома динамичне посљедњих година, са становишта развоја нових производних капацитета и изградње нових енергетских објеката, рекао је Ђокић новинарима.

Он је додао да су на састанку размијењена искуства и утисци о активностима у погледу процеса напуштања коришћења фосилних горива, а подстицања производње из обновљивих извора.

Ђокић је навео и да је потврђена спремност да се размишља о заједничким пројектима и инвестицијама, нарочито у подручју Херцеговине, у Билећи и Требињу.

"Ријеч је о изградњи енергетских објеката, соларних и реверзибилних електрана, као и регулисање питања накнада за потопљено земљиште које припада дијелу општине Никшић, а у подручју Билећког језера, као и кориштење вода овог језера за потребе водоснабдијевања Херцег Новог", рекао је Ђокић.

Мујовић је истакао значај уједињења земаља у региону како би се реализовали заједнички циљеви, те изразио задовољство јер је имао прилику да са Ђокићем разговара о темама у области енергетике.

- Имамо неколико значајних додирних тачака у енергетском сектору, као што је Билећко језеро и његов потенцијал. Те теме су покренуте и напредују у добром смјеру пуне реализације, рекао је Мујовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана