Инспектори сваког дана прочешљали 360 пошиљки

Анита Јанковић Речевић
Инспектори сваког дана прочешљали 360 пошиљки

БАЊАЛУКА - Инспекторима Републичке управе за инспекцијске послове ни ове године није мањкало посла па су тако у првом полугодишту само у спољнотрговинском промету обавили око 64.600 контрола пошиљки приликом увоза, што је у просјеку 360 дневно.

Према подацима управе, за шест мјесеци ове године инспектори су на границама, односно у спољнотрговинском промету за потребе лабораторијског испитивања узели око 3.000 узорака различите робе.

- По основу надзора у спољнотрговинском промету у буџет Српске уплаћене су таксе у вриједности од 2,96 милиона КМ - рекли су у Инспекторату Српске.   

Свакодневно је контролисан и рад трговинских, угоститељских, козметичких и других субјеката који послују у Српској.

- Када је ријеч о унутрашњем промету извршено је 14.055 контрола, од чега су у 4.330 случајева или 30 одсто утврђени пропусти у раду пословних субјеката због чега им је изречено 2.637 управних мјера, којима је наложено предузимање радњи са циљем отклањања пропуста. Такође, због почињених прекршаја издато је 2.500 прекршајних налога у вриједности од око 3,44 милиона КМ. 

Надлежним судовима поднесено је 58 прекршајних пријава - нагласили су у Инспекторату и подвукли да све субјекте у којима утврде неправилности санкционишу, налажу отклањање пропуста те изричу прекршајне мјере.

Контроле су показале да рад на црно у Српској, упркос хроничном недостатку радника, још није искоријењен. 

- По основу уговора о раду контролисан је 8.821 радник затечен на раду код послодавца, од чега 176 радника није имало закључен уговор и нису били пријављени на обавезне видове осигурања. Инспектори су тим послодавцима изрекли казне тешке 265.000 марака - показују подаци Инспектората.

У надзору од јануара до краја јуна ове године на терену су одузети и  шумски дрвни сортименти вриједни око 96.600 КМ, а по налогу инспекције из промета је повучено и око 640 килограма различитих намирница. 

- Из продаје су повучени производи махом због неодговарајуће декларације, промјене сензорних својстава и истеклог рока употребе. Са тржишта је повучено и око 135 литара алкохолних пића јер су прометована супротно законским прописима - навели су у Инспекторату РС. 

ПРИЈАВЕ

У Инспекторату РС кажу да је значајан дио капацитета утрошен и на поступање по пријавама других органа, правних лица и грађана, а по том основу је у првом полугодишту извршено 2.814 ванредних контрола. 

- По свакој конкретној пријави надлежна инспекција врши контролу, међутим пријаве нису увијек оправдане. Од укупног броја ванредних контрола, у око 40 одсто случајева утврђено је да је иницијатива за инспекцијску контролу била оправдана, док у преосталим случајевима нису утврђене неправилности - рекли су у Инспекторату.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана