Рекордан извоз оружја из ФБиХ

Маријана Миљић Бјеловук
Рекордан извоз оружја из ФБиХ

БАЊАЛУКА - Извоз, али и увоз оружја у БиХ биљежи све боље резултате, а највише војне опреме буде транспортовано, али и стигне у земљу преко сарајевског аеродрома. Међу топ четири извозника који су лани остварили најбоље резултате по том основу три су фирме из Горажда, а једна из Коњица.

Према расположивим подацима Министарства безбједности БиХ, с њихове адресе лани је издато 834 рјешења којима се одобрава кретање оружја и војне опреме. Од тог броја на извоз се односи 499 рјешења, а увоз 335. Годину раније за исте намјене издато је 757 рјешења, односно 501 се односило на извоз, док је на увоз издато 256 одобрења.

- Евидентан је тренд раста издатих одобрења и то за 10,17 одсто у односу на 2021. годину. Такође је присутан и тренд повећања увоза оружја и војне опреме у БиХ у 2022. години и то за 30,86 одсто - наведено је у извјештају о раду Координационог одбора за контролу малог оружја и лаког наоружања БиХ за прошлу годину.

Највише поднесених захтјева за издавање одобрења у 2022. години односи се на четири привредна субјекта. На првом мјесту је “Гинеџ” из Горажда. Тој фирми издато је 197 рјешења, од којих су се чак 192 односила на извоз, а свега пет на увоз оружја. Гораждански “Гинеџ” слиједи “Игман” из Коњица које је добило 116 рјешења, односно за извоз 74, а на увоз 42.

- Фирма “Побједа тецџнологџ” из Горажда добила је 82 рјешења за извоз, односно 31 за увоз оружја, док је предузећу “Унитџ” из исте општине одобрено 74 рјешења за извоз, односно шест за увоз оружја и војне опреме - наведено је у извјештају одбора.

Одлуком о одређивању међународних граничних прелаза за промет наоружања и војне опреме, опасних, експлозивних и радиоактивних материја и средстава двојне намјене дефинисане су границе које служе за промет оружја и војне опреме.

- На основу анализе одобрења кретања оружја и војне опреме дошли смо до податка на којим се границама најчешће врши извоз, односно увоз оружја. Тако је на граничном прелазу аеродром Сарајево у прошлој години забиљежено 296 прелазака оружја и војне опреме. На другом мјесту је прелаз у Орашју на којем је евидентиран 221 транспорт војне опреме. Затим слиједе прелази Вардиште, Градишка те Рача - навели су у одбору.

Власник једне од највећих фирми из намјенске индустрије у Српској, “Технички ремонт” из Братунца, Славенко Ристић рекао је да предузећа из ФБиХ биљеже боље резултате јер је у њих улагано у протеклих 50 година.

- Највећи извозници из ФБиХ могли би да транспортују и више те војне опреме али су им капацитети попуњени. Они да могу да произведу и до три пута више и то би извезли у Америку и на остала тржишта. Живимо у времену гдје се сви боје једни других. Намјенска индустрија је у експанзији, а све прогнозе иду у правцу тога да ће се на том путу задржати и у идућих десет година - рекао је “Гласу” Ристић и додао како покушавају нове производе да пласирају на тржиште.

Навео је да је добро све док се оружје извози из БиХ те док год запошљавамо народ у Српској и ФБиХ у тој области.

- Треба да улажемо у намјенску индустрију. Проблем настаје само када оружје остаје у земљи - закључио је Ристић.

Контроле

Министарство спољне трговине и економских односа БиХ обавило је у 2022. години 95 редовних и четири ванредне инспекцијске контроле код правних лица регистрованих за производњу наоружања и војне опреме. Међутим, у извјештају Координационог одбора за мало оружје и лако наоружање нису наведени резултати тих контрола. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана